Волоколамският митрополит Антоний се е срещнал вчера със Симеон Сакскобургготски, става ясно от съобщение на сайта на Московската патриаришия.

На срещата в двореца "Врана" са присъствали още руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова, заместник-председателят на отдела за външни църковни връзки на Руската църква (ОВЦС) протоиерей Игор Якимчук, предстоятелят на руското подворие в София архимандрит Вассиан и помощник-председателя на ОВЦС Александър Ершов.

От името на руския патриарх Кирил митрополит Антоний е благодарил на Симеон Сакскобургготски за усилията му за укрепване на отношенията между Българската и Руската православна църква и е отбелязал "приноса му за запазване единството на БПЦ и укрепването на позициите ѝ в българското общество", се казва още в съобщението.

Митрополит Антоний, който изпълнява функцията "външен министър" на Руската православна църква, вчера отслужи литургия за Никулден в руската църква "Св. Николай Чудотворец" в София заедно с ловчанския митрополит Гавриил.

Събитието предизвика недоволството на граждани, които организираха протест пред църквата и се наложи митрополит Антоний и Елеонора Митрофанова, която също присъства, да бъдат изведени през задния вход.