"За да се преизчислят пенсиите може да се стигне се или до вдигане на данъци, или до вдигане на социалните осигуровки", заяви пред Нова телевизия бившият финансов министър Симеон Дянков.

"Социалните разходи вървяха нагоре, а нямаше начин да се харчат допълнителните постъпления. Решението беше правилно", каза още Дянсов.

"Финансовите министри трябва да уважават институцията, за която са работили. Недопустимо е един бивш финансов министър да напусне залата. Той винаги може да помогне по някакъв начин на Асен Василев", заяви Дянков за напускането на Кирил Ананиев.

"Предизборното наддаването започна с пенсиите, стигна се до някакво решение, което обаче е странно от бюджетна гледна точка. Един вид в бюджет 2021 г. се задава сериозно увеличение на пенсиите от 25 декември, което реално е за следващата година. Това е недопустимо в този тип решения. Разговорите за бюджет 2022 г. трябва да тръгнат след месец и пак да се прегласува. И ако се прегласува по-различен начин е възможно решението да падне", заяви бившият финансов министър. 

"Видя се какво става, когато си в служебно правителство и нямаш партии зад себе си – популизъм. Правителството тръгна надясно, после зави наляво. В момента по-скоро се е позиционирало в центъра. Може би това е правилната постановка точно в този момент", смята Дянков.

"Гледам положително на тази идея. Пътувам доста често извън България и се виждам по летищата с много българи, които са гласували за промяна. Те казват, че са недоволни, защото стари политически лица няма как да променят нещо. От тази гледна точка може би е добре да имаме нови хора. Тези министри се справят добре", заяви Дянков за евентуален нов политически проект на Асен Василев и Кирил Петков.

"Вярвам, че ГЕРБ може да участва в следващото управление и вярвам в това, защото партията има управленчески опит. Вижда се че в някои сектори като регионалното развитие липсата на опит в служебното правителство пречи", заключи той.