Участник в тежката катастрофа край Митница Пловдив нападна репортер на TrafficNews.bg. Мъж на видима възраст между 55 и 60 години тръгна да се саморазправя с репортер на медията, който си вършеше работата.

„К’ва си ти, бе, момиченце. Аз казах ли ти да не снимаш тук? Ще съдя както теб, така и фирмичката, в която работиш,ако видя себе си или синовете ми”, избесня възрастният мъж и хвана агресивно репортерката ни за ръката.

Наложи се полицията да озаптява агресивния мъж, като дори го заплаши с арест. Това обаче не попречи на мъжа да продължи да сипе закани към нея и медията ни. Макар господинът да се чувства като главно действащо лице, истината е, че нашият репортер искаше да снима произшествието. Агресиваната реакция на участника в катастрофата дойде, след като той бе тестван за алкохол. Дали това е отпушило гневната реакция на мъжа, или има друго за криене, ние можем само да предполагаме. Но отношението на гневния човек към нашата репортерка, не отива на възрастта му, а още повече на мъж към жена.

Снимането на публични и обществени места има и правен аспект в закона на Република България. В него точно е описан при какви условия може да се снимат хора:

Чл. 32.
(1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.
(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.


Ето един от тези предвидени от закона случаи, когато снимането е възможно без да се изисква съгласие:

Чл. 13. (Изм. - ДВ, бр. 25 от 2011 г., в сила от 25.03.2011 г.) (1) Авторското право върху произведение на изобразителното изкуство или произведение на фотографията, представляващо портретно изображение на друго лице, принадлежи на автора на произведението. За създаване на такова произведение се изисква съгласието на изобразеното лице.

(2) Съгласие по ал. 1 не се изисква, когато:

1. изображението е било направено в хода на обществената дейност на изобразеното лице или на публично или обществено място;

2. изображението на лицето е само детайл в произведение, показващо събрание, шествие или пейзаж;

3. изобразеното лице е получило възнаграждение, за да позира, освен ако между автора и изобразеното лице е било уговорено друго.

(3) За използването на произведение по ал. 1 между автора и изобразеното лице могат да се уговорят условия.
За тежката катастрофа може да четете ТУК
TrafficNews.bg