"Работата с интерконектора беше забавяна в продължение с години. Основна цел на служебния кабинет беше да завърши строителството безопасно, с всички необходими документи и съоръжението да бъде въведено в експлоатация. Трябва да бъде завършен един път, но хубавото е, че има обходен път до съоръжението. Надявам се да бъде довършен преди началото на зимния сезон, но България няма да има проблем с доставките на газ", така служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков коментира газовата връзка с Гърция, която е на финалната права. 

"Дългите ремонти на АМ "Хемус" са част от строителния хаос, който цари в държавата от 2017 г. Те са залагани в периода март-април 2020 г. Съоръженията не са в добро състояние, трябва да бъдат ремонтирани. Строителството трябваше да започне февруари-март тази година и да завърши сега, но ремонтът започна април-май. Очаквам съвсем скоро да пуснем тунел "Витиня". Строителят е поел ангажимент пред мен до началото на зимния период да завърши ремонта на виадукта, за да може да бъде пуснато движението там", каза той по отношение на пътните ремонти в страната. 

Министър Шишков нарече състоянието на пътната инфраструктура в страната "магистрална бедност"

"Ако някога беше изграден тунелът под Петрохан, ремонтите по изградените магистрали нямаше да носят такова неудобство на всички и магистралите нямаше да се амортизират толкова много", заяви той пред БНТ.

"Огромна част от възлаганията са направени без да бъде осигурен бюджет по тях, още преди да встъпят в длъжност предишните служебни правителства. Разплатили сме за първи, втори и трети лот за "Хемус". Аз никога не съм се фокусирал върху фирмите, а върху начина на възлагане. Това, за което сме платили пари, са лотове, които имат разрешение за строеж", каза той. 

"Има осигурено финансиране за зимното почистване, има и избрани изпълнители. Другата седмица ще бъдат подписани договори. Ние направихме конкурсите, защото зимното почистване не беше осигурено по никакъв начин. В периода 2018-2020 г. АПИ не е възлагала никакви основни ремонти. Не може в държавата да няма нужда от нито един основен ремонт", коментира служебният министър.