Европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон не е съгласна да се отпуснат 2 млрд. евро за подсилване на границата, за което лобира Австрия. "Това означава за нас като държава, че ние за да охраняваме не само българската, а и границата на точно този Европейски съюз, ще трябва да инвестираме средства от националния бюджет" - това подчерта в студиото на "Още от деня" гл. комисар Росица Димитрова, директор на Главна дирекция "Гранична полиция".

Тя заяви, че нямаме такива средства, по причина, че мигрантският натиск е много висок, много засилен не само при нас, а в цяла Европа. Показали са на австрийския канцлер нашето съоръжение, как се охранява с нашите сили и със средствата, с които разполагаме. След получената информация той е заявил в интервю, че Австрия ще лобира за европейски средства, които да помогнат на българската "Гранична полиция" за охрана на границата.

По въпроса за влизането ни в Шенген Росица Димитрова припомни доклада на експертите, които е трябвало да преценят готова ли е България, покрива ли критериите за Шенген, са били категорични и в доклада им категорично е записано, че по критериите, които трябва да спазваме, ние ги спазваме и прилагаме.

"25 държави членки също подкрепят това нещо. Решението на Нидерландия и на Австрия за мен, като ръководител на "Гранична полиция и като обикновен български гражданин, не го споделям", каза Росица Димитрова.

На въпрос защо има заловени мигранти в центъра на София директорът на "Гранична полиция" заяви, че мигранти има заловени в цяла Европа, не само в центъра на София, в европейските столици има много повече заловени мигранти, отколкото в София.

"За изминалата година от Австрия в България в "Гранична полиция" сме получили само 6 искания за обратно приемане, т.е. само за 6 лица, установени в Австрия, че са преминавали и трябва да бъдат върнати в България, ние имаме искания", посочи гл. комисар Димитрова.

Тези лица са с хуманитарен статут и имат право от 90 до 180 дни да пребивават в Европа, поясни тя.

Три пъти повече от миналата година са опитите за незаконно преминаване през нашата граница, съобщи още Росица Димитрова.