С операциите срещу руски шпионски мрежи в България свърза уволнението си от поста председател на ДАНС досегашният шеф на контраразузнаването Димитър Георгиев.

По обяд служебното правителство предложи на президента Румен Радев да уволни Георгиев и да назначи на поста Пламен Тончев. Като мотиви за уволнението премиерът Стефан Янев посочи уронване престижа на службата и политически мотиви в работата на Георгиев.

"Работил със сегашния премиер и при предния служебен кабинет на президента Радев. Единствената разлика оттогава е, че допуснахме грешки. Като това, че в последната година разкрихме мрежи на чужди разузнавания и по-специално последната шпионска мрежа, свързана с Русия", заяви Георгиев.

Първите данни, които служебният премиер е поискал от ДАНС са свързани именно с последния шпионски скандал, разкри досегашният шеф на контраразузнаването. Той обаче отказа да обвини Янев за връзки с мрежата от военни, шпионирали за Русия.

Георгиев отказа повече подробности, защото има забрана от прокуратурата. Притеснително е, че на сегашния вицепремиер Бойко Рашков му е отнет достъпът до класифицирана информация за три години. Изтекоха две и остава още една, а отнемането на допуска не е обжалвано, заяви още уволненият шеф на ДАНС.

Освобождават шефа на ДАНС, предложиха Пламен Тончев да оглави структуриНяма да правим чистка, хората в администрацията може да бъдат спокойни, каза Стефан Янев