Министерството на външните работи на Северна Македония в свое изявление категорично осъди публикацията на видеото в социалните мрежи, в което се показва как се гори знамето на Република България.

"След публикацията на видео в социалните мрежи, което показва как се гори знамето на Република България, категорично осъждаме този акт, като евтин и неуспешен опит за предизвикване на омраза между гражданите на двете страни, както и за нанасяне на щети на репутацията на Република Северна Македония", категорични са от Министерството на външните работи.

Министерството добави, че категорично осъжда всеки акт на оскверняване, на който и да е от националните флагове, включително символите на съседната Република България, както и всяка друга форма на омраза, която не съответства на съществените отношения между двете държави.

Министерството на външните работи призовава гражданите да не си позволяват подобни провокации, чиято цел, както се посочва в изявлението, очевидно е нечестна и противоречи на стратегическите интереси на държавата да развива добри отношения със съседите.

Припомняме, че клипът, на който е записан мъж с качулка да пали българската светиня, е качен в страница, която се е самопровазгласила като "Общинският комитет Гази Баба на ВМРО-ДПМНЕ". Палежът се случва на фона на патриотична песен. На останалите знамена е изобразена Звездата от Вергина, наричана още Вергинското Слънце - символ, който на Северна Македония бе забранен за използване от Гърция.

Отмъщение или провокация: Горят българското знаме ВИДЕОВидеото е озаглавено "Отговор за обща история"