Скандално видео, което се върти в интернет, показва как на фона на бившия македонски флаг се гори българското знаме. 

Клипът, на който е записан мъж с качулка да пали българската светиня, е качен в страница, която се е самопровазгласила като "Общинският комитет Гази Баба на ВМРО-ДПМНЕ". Палежът се случва на фона на патриотична песен. На останалите знамена е изобразена Звездата от Вергина, наричана още Вергинското Слънце - символ, който на Северна Македония бе забранен за използване от Гърция.

Това е поредна ескалация в отношенията между България и Северна Македония, но според експерти в областта става дума за чиста провокация.

"Докато някои хора търсят премирие, други се опитват да докажат, че Македония не иска да влезе в Еворпейския съюз", коментират запознати пред TrafficNews

Горенето на флага се случва в контекста на това, че вчера България застана  на пътя на Северна Македония за Евросъюза. Страната ни няма да подкрепи преговорната рамка за съседката ни. 

Според външния министър Екатерина Захариева Северна Македония не е готова да започне преговори за членство в Еворпейския съюз. На срещата с външните министри тя е обясни, че Скопие нарушава Договора за приятелство от 2017 година. През последните две седмици страните проведоха преговори, но не успяха да се разберат. А, за да започнат преговорите за членство в Европейския съюз всички страни членки трябва да кажат „да”.

За да даде зелена светлина, страната ни настоява да бъдат изяснени въпросите за общата ни история и езика и поставя три условия -  придържане към формулата за езика от 1999 година, пътна карта за изпълнение на договора, както и че няма да се поддържат претенции за македонско малцинство в България. Все още тези условия не са включени в проекта за преговорна рамка. 

Дали видеото е отмъщение за действието на българското правителство или другата версия, подкрепена от някои политически анализатори на Балканите - провокация от Сърбия, предстои да се изяснява. Проблемът обаче е, че подобно посегателство върху български символ, може да бъде определено, а и да прерасне в международен дипломатически скандал.