Кандидати за народни представители на челни позиции в листите ще искат от Съюза на демократичните сили по време на разговорите с ГЕРБ за общо явяване на предстоящите избори. Това обяви в Русе председателят на СДС Румен Христов.

От крайдунавския град той започна обиколката си по партийните структури в страната. Миналата седмица СДС проведе Национален изпълнителен съвет, на който са набелязани насоките за парламентарните избори на 11 юли, предаде БНР.

Христов посочи, че, тъй като гласовете, които биха получили, няма да са достатъчни за влизане в парламента, ако се явят самостоятелно на изборите, започват преговори с ГЕРБ за коалиция, както това се случи на европейските избори и на вота през април.

От СДС ще настояват за по-предни места в листите за техните представители и ще предложат по-широко гражданско присъствие, което ще бъде с проевропейска и пронатовска ориентация.

От партията обмислят и различни варианти за изборите, ако не се получи коалицията с ГЕРБ - самостоятелно явяване, участие в патриотично-консервативен блок или заедно с "Демократична България".

Румен Христов обаче очаква проблеми с машинния вот на предстоящите избори, след като той стана задължителен за всички секции с над 300 гласоподаватели.