Американските военни съобщиха, че са унищожили дронове и противокорабни крилати ракети на хусите в Йемен и Червено море, съобщава "Ройтерс".

Така са предотвратили непосредствена заплаха за търговските кораби и корабите на ВМС на САЩ.

Ударите са поразили четири безпилотни летателни апарата и две крилати ракети, каза централното командване на армията.

Военните също така са свалили три дрона за еднопосочна атака на хутите близо до търговски кораби, опериращи в Червено море, се казва в съобщението.

Ударите са били нанесени в четвъртък и петък, съобщи Централното командване. Няма щети на нито един кораб, добави той.

Припомняме, че по-рано тази седмица хусите забраниха на плавателни съдове, свързани с Израел, САЩ и Великобритания, да плават в околните морета.

Ходът за забрана на такива кораби от Червено море, Аденския залив и Арабско море дойде след като британските морски агенции съобщиха за ракетна атака, подпалила товарен кораб край южния бряг на Йемен.

Подкрепяните от Иран йеменски хуси ще ескалират атаките си срещу кораби с "подводни оръжия".

"Операциите в Червено и Арабско море, пролива Баб ал Мандаб и Аденския залив продължават, ескалират и са ефективни", добави Абдулмалик ал Хути в телевизионна реч. Той не даде подробности за "подводните оръжия".

Присъединените към Иран бунтовници хуси в Йемен нанесоха многократни удари с дронове и ракети в Червено море, пролива Баб ел-Мандеб и Аденския залив от ноември в знак на солидарност с палестинците, докато войната Израел-Хамас продължава и броят на жертвите в Газа достига почти 30 000.