"Газпром" в момента трябва да доставя газ за България и няма форсмажор. "Газпром" не го прави, защото реши едностранно да промени договора, категоричен бе пред БНТ министърът на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов.

"Аз не виждам какви преговори може да водим с "Газпром", а и за кое - че те искат да се смени договора. Накрая ще изглеждаме срамно, принизено. По-важното е да намерим газ от другаде, а най-важното е да започнем да използваме по-малко газ", коментира Сандов.

На въпрос за отношенията с Русия, по които според БСП е постигнато съгласие с ПП в програмата за управление, той каза, че никой не трябва да работи срещу интересите на друга държава, още повече, когато е дипломатически представител в тази държава.

"Има Виенска конвенция за дипломатическите отношения и тя трябва да се спазва. Има и т.нар. принцип за равнопоставеност в дипломатическите отношения и това е причината да се стигне до изгонване на руски дипломати от България. Дипломатическата мисия на Русия съществува, дипломатическите отношения имаме и би следвало да имаме, но когато Руската Федерация непредизвикано води военна агресия на територията на суверенна държава, каквато е Украйна, ние не можем да сервилничим само, защото евентуално можем да разчитаме, че ще имаме някакви по-ниски цени на газа. Това би оправдало твърденията, че България е троянски кон на Русия в Европа и това не може да е компромисна линия, поне за "Демократична България" не може", заяви Сандов.

По темата за контролните функции на системата за околната среда - според министъра в оставка тя е била конструирана така, че да дава фалшиви данни.

"Когато отидеш и лично се увериш в състоянието на едно предприятие, ти става ясно, че има някакъв проблем с това, което получаваш на бюрото си като отчети и докла. Явно е, че системата на Министерството на околната среда и водите по отношение на контролната функция е била умишлено пренебрегвана, амортизирана, но направена в някои аспекти така, че да мери и да контролира фалшиво. Ако нямаме надеждни уреди или не ги поставяме на правилните места, или нямаме гаранция за верификация на данните - ние получаваме едни фалшиви данни. И стигаме дотам, че гледаме с очите си нещо, което е черно, дим, пушек, а в докладите нещата са представени бели", каза министърът на околната среда и водите в оставка.

Държавата е била в подчинение, има места, които са феодализирани, особено местата, които са част от старата индустриална епоха на страната, в която едни хора "приватизираха и феодализираха цели райони", допълни Сандов.

"Понеже работят много хора там - това е някаква свещена крава, която контролните органи, и не само нашите, или си затварят очите, или са в подчинение, или са обвързани по шуробаджанашка линия. И на практика здравето на хората остава незащитено", заяви Сандов.

Той посочи, че затова България е била осъдена за фините прахови частици, и за серните диоксиди. По думите му "страдаме заради корупция, липса на контрол, феодализация и това удря върху собственото ни здраве".

В Стара Загора например във връзка с ТЕЦ "Брикел" - на мястото е имало допълнителен измервателен механизъм за насрещна проверка. Станцията, изпратена от София, по съвет на представител на регионалната институция в Стара Загора е бил поставен на място - извън методология и нормални практики, далеч от горивния процес, забита до стена, за да може да мери фалшиво. Служителят вече е с образувано дисциплинарно производство. Ще има сериозни кадрови промени в РИОСВ Стара Загора, каза министърът в оставка.

"Този ТЕЦ трябваше да затвори 2011 година. Явно държавните органи са имали друго отношение към този, който го е приватизирал и затова този ТЕЦ продължава да работи. Никъде в Европа не може да видите такова предприятие, пушещо по този начин", коментира екоминистърът в оставка.