Здравният министър проф. Костадин Ангелов демонстрира системата за резервация на часове за ваксиниране. Тя се състои в 4 елементарни стъпки и е пригодна за всеки, който иска да си запази ваксина. Тя обаче обхваща само ваксинационните центрове и не включва ваксиниране при личните лекари.

Системата ще отвори днес от 17:00ч. в сайта на Министерството.

За да се подготви своевременно Министерството на здравеопазването, Регионалните здравни инспекции и ваксинационните центрове, запазването на възможни часове става с една седмица напред. Всички граждани, които вече са ваксинирани, ще получат служебна регистрация , за да бъдат информирани кога е насрочена т.нар.  втора игла.

„Идеята на електронния регистър е да можем да предвидим количествата ваксини, които са ни нужни“, коментира здравния министър.

Ето какви са основните 4 стъпки на регистрация:

В първата стъпка се попълват личните данни на лицето, а след избор на предпочитан канал за обратна връзка се получава съобщение с дата и час на ваксинацията. Те се получават чрез СМС или имейл поща на лицето. Системата самостоятелно валидизира личните данни, за да се проследяват евентуални грешки.

Във втори етап лицето ще има възможност да избира вида на ваксина, която желае да получи. Има опция да не се заяви желание. Последващ етап е изборът на ваксинационен център, който зависи от населеното място на гражданите. Системата дава възможност и за избор на свободни часови диапазони. Гражданите също така подписват документ за информирано съгласие, който може да се разпечата с цел избягване на струпвания пред ваксинационните пунктове.  

 „Когато сте си запазили час, това не е окончателно. Имате възможност да откажете този час и да запишете нов. Ако въведете втори час, автоматично освобождавате първия резервиран, за да го заеме някой друг“ , поясни проф. Ангелов.

Здравният министър разясни още, че личните лекари не са включени, защото от следващите пратки се предвижда да получават значително по-голямо количество дози, достатъчни за пациентите им. Друга специфика, наложила изключването на джипита, е диапазонът от пациенти, които те обслужват-най-вече предвид възрастта на пациентите.