Вещи лица да преброят наново бюлетините за избор на кмет на Община Поморие - това реши Административният съд в Бургас днес, на заседание по жалба на Веселин Анестиев, кандидат кмет, издигнат от коалиция БЗНС /ПП-ДБ, ИТН/.

Анестиев оспорва изборния резултат, според който още на първи тур четвърти мандат спечели Иван Алексиев от ГЕРБ. Според данните, оповестени от ОИК Поморие, за Алексиев са гласували 5218 души, а за опонента му Анестиев - 3874.

Считам, че изборът на кмет на Поморие е незаконосъобразен, поради което подадох жалба в съда. Подтикна ме факта, че един от протоколите не е подписан и че част от протоколите са броени в Общинската избирателна комисия, а не на място в Секционната избирателна комисия", поясни пред журналисти Анестиев.

Съдът допусна и изготвянето на графологична експертиза, която да установи от кого е подписан протокола в СИК N9 в поморийското село Габерово, където според жалбоподателя са допуснати съществени нарушения и дали едно лице е изписало имената на всички членове на СИК. За да няма никакви съмнения в обективността на вещото лице, съдът назначи такова от Варненски съдебен район.

Вотът е опорочен, действителни бюлетини са отчетени като недействителни и обратното. Оспорваме истинността на всички протоколи в СИК-овете и искаме оглед на бюлетините и сравняване на резултата в протоколите", заяви адвокат Михалев, който представлява Веселин Анестиев.

Според адв. Вълчо Чолаков, представляващ кмета Иван Алексиев обаче, дори да са на лице някакви несъществени нарушения, те не променят вота на избирателите.

"Оспорваме жалбата. Нито една бюлетина не е пипана", заяви в съда председателят на ОИК Поморие Кольо Николов. Според него всички протоколи били изрядни и това било потвърдено от ЦИК.

Съдът насрочи следващото заседание за 17 ноември. Тогава ще стане ясно дали изборите за кмет в Поморие ще бъдат касирани или не.

Административният съд в Бургас вече касира изборите в созополското село Зидарово, където кандидатът на БСП Христо Бардуков спечели на първи тур с с 10 гласа преднина пред досегашния кмет Стойчо Петков от ГЕРБ.

Петков обаче оспори изборния резултат, а след повторен оглед на бюлетините и протоколите, съдът определи, че има съществени нарушения и го отмени.

Бардуков заяви, че ще обжалва във Върховния административен съд. Ако върховните магистрати потвърдят решението на бургаските, в Зидарово ще бъдат насрочени нови избори.