Русия е предупредила България, че ще предприеме ответни действия срещу София заради на руския журналист Александър Гацак на основания, свързани с националната сигурност - решение, което Москва определи като "възмутителна атака срещу медиите", съобщи агенция Ройтерс.

Гацак е работил в София няколко години като кореспондент на "Российская газета", която е собственост на руската държава. Публикациите му включват и материали, които са били критични към българските власти, отбелязва Ройтерс.

Гацак е потърсил убежище в руското посолство в София, след като бил привикан от българското вътрешно министерство, припомня Ройтерс. ДАНС заяви, че журналистът е напуснал вчера страната.

"Българските власти настойчиво ни намекваха, че трябва да оставим всичко това извън информационното поле", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

По думите ѝ ситуацията се утежнявала от "срамния факт, че специализираните международни структури игнорират подобно отношение към професионални журналисти".

Кореспондентът на в. "Российская газета" Александър Гацак напусна България вчера след като ДАНС издаде заповед за отнемане на правото му на пребиваване в България, експулсиране от страната и забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите-членки на Европейския съюз.

Наложените му принудителни административни мерки са заради "дейност, представляваща заплаха за националната сигурност на Република България", уточниха от ДАНС.

За казуса стана ясно след вчерашна публикация на "Российская газета", последвана от реакция на руското министерство на външните работи.