Президентът Румен Радев заяви, че институциите на Република Северна Македония не само трябва да докажат, че не са част от антибългарската кампания, но трябва да докажат и, че се борят срещу нея.

Той коментира решението на македонския президент Стево Пендаровски да спре достъпа до РСМ на български евродупутат и няколко български граждани.  

"Сега разбирате защо толкова много се борих правата на македонските българи да бъдат защитени в конституцията на РСМ и това да бъде задължително условие за започване на начало на преговорите. Така че РСМ не е и започнала преговорите. Тя още не е отворила вратата за стаята, където се водят тези преговори. Очаквам институциите на РСМ да докажат, не само, че не са част от антибългарската кампания - това вече не е достътачно - крайно време е те да докажат, че се борят активно срещу тази кампания. В нашия случай, бъдете сигурни ще бъдат активирани всички европейски механизми, така че на тази антибългарска омраза и истерия да се сложи край", каза президентът.

По думите му ще бъдат активирани всички европейски механизми, така че да бъде сложен край на тази антибългарска омраза и истерия.