Нито лев държавна субсидия не е получил Рилският манастир. За пръв път тази година в хазната няма преведени пари, а помощта, която трябва да получи светата обител, е в размер 597 000 лв. Парите са предвидени за реставрации, ремонти и поддръжка.

„До този момент ние не сме получили нито един лев от държавната субсидия, която отпуска българският парламент за Рилския манастир като паметник на ЮНЕСКО. Има решение на комисията по вероизповеданията субсидията да се продължи. Но след това се губи някъде в дебрите на нашата бюрокрация и не можем да открием какво се случва с нея”, разказва дядо Евлогий в предаването "Здравей, България".

В манастира се опасяват, че ако манастирът не се поддържа, той може дори да бъде изваден от списъка на ЮНЕСКО. 

Служителите на манастира са кандидатствали за помощ по мярката 60/40 и са били одобрени. Всички заплати до момента са изплатени с резерва от миналата година. 

Тази година получената сума от Светия синод е в размер на 26 милиона лева. Оттам обаче посочиха, че въпросната сума стига само за заплатите на служителите на църквата. Добавиха, че Синодът не е уведомяван, че от получените 26 милиона, трябва да се отделят 600 хиляди лева за Рилския манастир. За пръв път тази година той отговаря за разпределянето на финансите

В манастира са кандидатствали по мярката 60/40. Одобрени са и получават облекчения за 13 работни дни от месец март. Но за да изпълнят изискванията по мярката, правят и немалки разходи.

Заради липсата на държавната субсидия ще бъдат замразени редица реставрационни дейности. А чрез дарителската сметка, която ще бъде открита, в манастира се надяват да се стабилизират финансово.