Американки медии разпространиха запис, в който президентът Доналд Тръмп иска отстраняването на американския посланик в Украйна. А преди няколко часа в Сената започна представянето на аргументите в защита на Тръмп в процеса по отстраняването му от власт.

Записът е предоставен от адвокат на бизнесмена с украински корени Лев Парнас, когото Тръмп твърди, че не познава. Записът е правен през април 2018 и продължава 83 минути. Видеото показва частна зала с подредена маса за вечеря, предава БНР. В началото му Тръмп позира за снимка. Лицата на участниците в срещата не се виждат, камерата е насочена към тавана. В определен момент става дума за вече бившата американска посланичка в Украйна - Мари Йованович.

Ройтерес уточнява, че не се ангажира с автентичността на записа. Белият дом все още не е коментирал записа. Мари Йованович беше освободена от поста си през май 2019 година. Официалната причина - загуба на доверието на президента Донадл Тръмп. А в Сената започна представянето на аргументите в негова защита в процеса по отстраняването му от власт.

"В следващите няколко дни планираме да представим доказателства, наистина неоспорими, че президентът не е извършил нищо нередно", посочи Джей Секулоу, личен адвокат на Доналд Тръмп.

Защитниците на Тръмп остро критикуваха демократите и заявиха, че те искат да унищожат демократичния изборен процес. Според демократите пък, началото на представянето на републиканците е подчертало нуждата от свидетели по процес.

"Първото, което ме смути в днешното представяне днес беше, че те не атакуват основата архитектура на схемата. Те не протестират това, че Президентът е ходатайствал чужда нация да се намеси в нашите избори, да му помогне да измами", каза Адам Шиф, председател на Комисията по разузнаване в Камарата на представителите и водещ обвинител на демократите.

Изслушването на аргументите на защитата продължава утре.