Каква е равносметката за джоба ни след празниците - над 1 милиард лева са транзакциите, отчетени в седмицата преди Коледа. Данните на оператора за безкасови плащания показват, че почти половин милиард лева са похарчени за покупки. Това е с над 27% повече в сравнение със същата седмица на 2021 година. От банкомати в седмицата от 19-25 декември 2022 година са изтеглени 538 милиона лева. Това е с 18% повече спрямо същия период на 2021 г. Новата година идва с още празници, но и с традиционните разходи за застраховки, данъци и винетки. Така януари се превръща в истинско изпитание за семейния бюджет на много домакинства, пише БНТ. 

Как да се справим с най-трудния във финансово отношение месец от годината в условията на висока инфлация и галопиращи цени на храни и горива?

 

Заради високите цени на храните и инфлацията, семейството на Десислава е ограничило до минимум разходите за подаръци и трапези по Коледа и Нова година. Въпреки това са похарчили повече в сравнение с 2021 година.

"Колкото и да свиваме бюджета, просто всичко е много скъпо. Аз някъде попаднах на информация, че инфлацията е 17%, но като гледам разликата в цените някои са скочили с по 200%", казва Десислава Горанова. Тя получава минимална заплата. Планира семейния бюджет така, че да може да изкара януари без затруднения, но в повечето случаи сметките не излизат. "Януари традиционно си е най-тежкия месец. Нямам представа как ще се справим. Всичко, което е извън предвиденото... Ще тръгнем за съжаление годината с някакви заеми, което не е добър вариант, ама няма как - налага се", допълва Горанова. 

Десислава ще разчита на помощ от приятели, защото бърз заем или потребителски кредит ще натежи сериозно на семейния бюджет. Домакинствата, които не могат да разчитат на приятели и ще прибегнат до услугите на банки или други финансови институции трябва да пресметнат добре, дали ще могат да покриват вноската за заема.

"Най-глупавото нещо, което можем да направим е да вземем втори кредит, за да погасим вноска по първи кредит. Така се влиза в дългова спирала", анализира кредитният консултант Николай Устамитев.  

В условията на галопиращи цени и висока инфлация, балансът между доходи и разходи и правилното планиране са от ключово значение за семейния бюджет.

"Ако не могат да осигурят повече средства за тези разходи, които предстоят, то поне да ограничат някои разходи", споделя Иван Стойков - финансов анализатор. За да не прибягват до заем от приятели или кредит, експертите съветват домакинствата да започнат планирането на разходите за Коледа, Нова година и януари няколко месеца по-рано.