Работодателските организации, синдикатите и властта се разбраха за компенсациите за бизнеса с властта.  След срещата премиерът Кирил Петков заяви, че бизнесът може да бъде спокоен за компенсациите в следващите месеци.  Скоро ще бъде внесено и предложение в Народното събрание, с което да се гласува дългосрочен механизъм за компенсации, за да може бизнесът да планира своите разходи за енергия, каза премиерът.

От работодателските организации заявиха,че са доволни от срещата и ползотворния диалог. Като от тяхна страна ще направят всичко възможно, за да не поскъпват цените на стоките и услугите за крайните потребители. Утре се очаква среща и с превозвачите от 15:00 часа.

Кирил Петков заяви още,е че от първи юли започва да пристигат и всички количества азерски газ по възможните алтернативни трасета.

Правителството предлага следните мерки:

Краткосрочни мерки – компенсации за месец май на високи цени на електроенергия - 85% от повишението на цената на електроенергията над 225 лв. Без таван! По текущи данни от БНБ това означава, че през месец май компенсацията за бизнеса ще надхвърли 160 лв/мвтч, което е над изплащаните до момента суми.

Краткосрочни мерки за цените на природния газ – Правителството подсигури необходимите количества, както за българския бизнес, така и за обществения доставчик. Цената, която бе постигната за месец май е с 14.3% по-висока от м. април. С оглед на това правителството ще приложи пълния размер на компенсацията от м. април + 100% от повишението на цената през м. май. Тоест, цената, както за българските граждани, така и за бизнеса м. май спрямо м. април ще е на същата стойност, както преди взетото решение от страна на „Газпром експорт“ да спре доставките за България.

Дългосрочни мерки чрез законодателни предложения - автоматизиране на процеса на компенсиране на българския бизнес за високи цени на ел. енергия - законови промени за финансиране на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ - изплащане на „свръхпечалби“ от дружествата под БЕХ, както и договори за разлика с потребители, които получават гарантирана доходност по текущи договори с държавата. По този начин бизнесът ще получава ежемесечно съответните суми, в случай че нестабилността на пазара продължи.