Руският президент Владимир Путин ще пристигне утре на работна визита в Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Саудитска Арабия, а на следващия ден ще проведе в Русия преговори с иранския си колега Ебрахим Раиси, съобщи днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс и БТА.

Попитан дали Путин ще обсъди възможни координирани действия на световните петролни пазари по време на обиколката си в Персийския залив, говорителят каза, че подобни разговори се водят в рамките на формата ОПЕК+, но въпросът винаги е стоял на дневен ред.

Визитата идва, след като миналия четвъртък страните от ОПЕК+ се споразумяха доброволно да намалят доставките на петрол с около 2,2 милиона барела на ден - стъпка, която беше посрещната със скептицизъм на световните петролни пазари.

Плановете на Путин да пътува до Саудитска Арабия, която е най-големият износител на петрол в света, както и до ОАЕ, за първи път бяха оповестени вчера от новинарския сайт ШОТ. Сайтът, цитира съветника по външната политика на Кремъл Юрий Ушаков, който съобщи, че Путин първо ще посети ОАЕ, а след това и Саудитска Арабия, където ще преговаря основно с престолонаследника Мохамед бин Салман.

Путин и саудитският принц установиха близки отношения, посочва Ройтерс. Това спомогна за сключването на споразумение за създаване на групата ОПЕК+ в края на 2016 г. с цел да се влияе на световните петролни пазари, откъдето идва голяма част от бюджетните приходи и на двете държави.

От друга страна Дубай се превърна във важен търговски хъб за руските петролни компании, включително за втората по големина руска петролна компания "Лукойл", която премести част от дейността си в града, след като европейските санкции срещу Москва принудиха руските компании да пребазират своята дейност на неутрална територия.

Путин рядко пътува в чужбина през последните години и то основно в страните от бившия Съветски съюз. Последната му визита извън тази група държави беше в Китай през октомври, посочва Ройтерс.