Щастливата развръзка със Сашко се крие в заболяването му, заяви пред  БНТ Неделчо Стойчев, бивш директор на Института по психология към МВР. Хиперактивността му е дала възможност да се движи непрекъснато и така е компенсирал възможност за по-сериозно измръзване. 

"Господ е бил с него, защото в периода, в който власти и доброволци го търсиха нямаше сериозно застудяване. Хората, които са го тъсили са имали едно наум, че може да е наблизо в района на издирването и са разхвърляли опаковани кроасани в него. После са намирали опаковките празни, което вероятно е защото Сашко ги е консумирал", поясни Стойчев. 

Сашко вероятно се е крил от хората, които са го търсили, отбягвал е човешки контакти, което е характерно за аутистите, заяви експертът Неделчо Стойчев. Според него няма данни да е държан в плен, белезите по тялото му издават борба с природни стихии, а не от човешка агресия.

Обикновено в такива случаи се разследват близките на детето, предизвикали с някакви свои действия изчезването му.

"Чувството за вина, което изпитват винаги се отразяват върху изследване с детектор на лъжата", заяви психологът. Бащата на Сашко обаче премина този тест без проблем, допълни Стойчев. Според него случаят изобщо не е криминален, а е инцидент.

Бащата е изпуснал момчето, не си е дал сметка, че нещо такова може да му се случи, каза Стойчев. А освен всичко друго, ако Сашко е бил отвлечен за откуп, такъв не е бил поискан в 9-те дни отсъствие на детето.

Как Сашко е оцелял 9 дни? Прокуратурата: Не изключваме версия за отвличанеМайката чакала да приключи издирването и заявила, че тогава ще се върне в България