Протокол от проверката на строителството на Пеещите фонтани още от февруари месец, направена от специалисти по хидроизолации, предупреждава, че настилката може да се отлепи, ако не се вземат мерки. Тя е изпратена от проектанта арх. Петко Прокопиев, който бе обвинен от градските власти, че говори „неистини”. Той първи заяви, че ремонтът е некачествен, а най-вече вина за това имат лошите атмосферни условия. Кметът Иван Тотев пък твърдеше, че отлюпената боя е заради некачествени препарати. Проверката от февруари месец обаче оборва твърдението на градоначалника.

От документа пратен от арх. Прокопиев става ясно, че по време на огледа специалистите са открили 4 основни дефекта.

Първият е, че по стените са установени участъци с недостатъчна гладкост на основата, а повърхността на бетона не е шпаклована и се виждат дупчици и неравности.

Вторият констатиран дефект е свързан с хидроизолацията на дъното, където се образуват мехури, след които по повърхността остават малки кратери и неравности.

В зоната на тръбите в центъра на езерото са установени участъци, при които хдироизолационното покритие се отлепва лесно от основата.

Четвъртият открит дефект е бил в зоната на дилатационните фуги, където армиращият слой е бил положен некачествено, което е било предпоставка, при ходене по дъното да се разруши изолационното покритие.

В резултат на всичко това и проведените в последствие изпитания на обекта, специалистите от университета са предложили да се спре работа по обекта, докато се проведе среща между проектанта, изпълнители и надзора на обекта, за да се вземе решение как да се процедира.

Такава среща обаче не е взета и фирмата изпълнител е продължила с некачественото строителство.

Ето и пълния протокол от проверката на специалистите.