Продължава да е пълна мистерия какво е довело до смъртта на 9-годишното момче от добричкото село Кардам,  чиито две сестрички са в критично състояние в болница. Засега според лекарите най-вероятната причина е хранително отравяне, но това не е потвърдено. .

Семейството - майка, дядо, баба и шест деца на възраст между 4 и 13 години - вечеряло в събота, след което на няколко от децата им прилошало. В неделя сутринта бил извикан лекар от Спешния кабинет в Кардам. Лекарят сложил инжекции срещу повръщане, защото децата имали симптоми на неразположение от храна, пише daricnews.bg.

 Майката и бабата участвали в изборите, като членове на секционни избирателни комисии, а децата останали през деня с дядото. Вечерта на 9-годишното момченце  отново му станало зле. Малко след като казало, че не се чувства добре, умряло. По-късно още две деца – момиченца на 7 и 11 години са откарани в болница в Добрич, а по-късно са прехвърлени във Варна в Детско отделение за интензивно лечение (ДОИЛ) към Първа детска клиника. Те са били с остри симптоми на повръщане, коремна болка и неразположение. Това поставя на първо място съмнението за интоксикация или остра хранително предавана инфекция.

В момента голямото момиче е в много тежко състояние със засягане на сърдечния мускул и с опасност за живота. Лекарите в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна провеждат интензивни диагностични, реанимационни и лечебни действия.

Близките на починалото момче обвиняват Спешна помощ, че дошлите в дома екипи не са отвели веднага децата в лечебно заведение. Лекарят от първия екип обясни, че е взел мерки, поставил им е инжекции и е посъветвал майката да заведе децата на преглед при личния им лекар на другия ден.

Районната прокуратура в Генерал Тошево ръководи досъдебно производство по повод смъртта на малолетното момченце. Започналото разследване ще установява причините и обстоятелствата, довели до смъртта на 9-годишното дете на 27 октомври тази година малко преди полунощ.

В къщата в село Кардам, където е починало деветгодишното дете, се отглеждат общо 6 деца на възраст от 4 до 13 години. Основно грижи за отглеждане на децата полагали техните баба и дядо - на 63 и на 53 години. Те вече са разпитани.

Извършени са и два огледа в къщата. Условията за живот в нея не са особено благоприятни за отглеждане на шест деца. Починалото момченце и още две от децата в многодетното семейство са ученици в основно училище в Генерал Тошево.

Районната прокуратура разпоредила проверка на храната, която са консумирали децата и техните баба и дядо, и на търговския обект, където са купували хранителните продукти. Ще бъде проверен и училищният стол в основно училище „Христо Смирненски“ в Генерал Тошево, където са учили починалото момченце, сестричката му и още едно от децата.

Проверката на храните в училищния стол е възложена на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич. По разпореждане на Районната прокуратура, Дирекцията по социално подпомагане трябва да предостави здравно-социални услуги и наблюдение на останалите деца в многодетното семейство.

По досъдебното производство са назначени токсикологични експертизи. Изследват се проби, взети при аутопсията на 9-годишното момче. При нея не са установени видими причини или увреждания на вътрешните органи на детето, които да са причинили смъртта му. Действията по разследването продължават.