Ръководството на прокуратурата категорично се противопоставя на опитите за обвързване на неуспехите на законодателната и изпълнителната власт за фигурата на главния прокурор. Свидетели сме на политици, които внушават, че развитието и просперитета на България зависи от главния прокурор. Вместо да се търсят решения за проблемите, фокусът се измества към главния прокурор. Планът за възстановяване не е обвързано с това, целта е отстраняване на главния прокурор и овладяването на прокуратурата. Това заявиха от ръководството на прокуратурата на брифинг пред медии.

Според прокуратурата, въвеждането в Плана на мерки, свързана с реформи със съдебната власт, е по настояване на служебния кабинет, а не на ЕК. Твърди се, че България ще загуби милиарди лева заради липсата на отчетност и контрол и на главния прокурор.

"Задължени сме да обясним, че механизмът за възстановяване е основният стълб за възстановяване на Европа, който осигурява финансова подкрепа за страните от ЕС, за смекчаване на социлните и икономически последствия от кризата с COVID-19.

Органите на изпълнителната власт обслужват политически процеси и цели, като се прокарва негативно отношение към прокуратурата и гл. прокурор. Връщането на първоначалния план за възстановяване с 43 страници предложения не са свързани по никакъв начин с главния прокурор, като се прави фиксация върху личността”, каза от прокуратурата.

„В правовата държава, прокуратурата няма да позволи да бъде използвана като оправдание  на изпълнителната власт. Само взаимодействието между трите власти могат да гарантират върховенството на закона, правото в българската държава”, се каза в позицията.