Прокуратурата публикува докладната записка в която обвиненият в шпионаж шеф на Национабно движение "Русофили" Александър  Малинов развива план как да бъдат прехвърлени активи в размер на около 1.500 млн. евро (3 млрд. лв) от Цветан Василев към руския олигарх Константин Малофеев.

 В записката, която е на руски език, Малинов пише, че активите и парите не бива да попаднат в български ръце, защото държавата с цялата си мощ ще се намеси в собствеността и използването на сумата. Контактите с Малофеев са направени в първите месеци на 2015 г. със съдействието на тогавашния председател на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ) Леонид Решетников и Игор Шогалев. РИСИ е аналитичният център на външното разузнаване на Русия, а РИСИ се оглавява от бившите шефове на външният отдел на КГБ, какъвто е и Решетников.

Активите за които става въпрос са БТК (Vivavom), НУРТС, която разпространява ефирно цифровите телевизионни канали, телевизията TV7, както и оръжейната компания„Дунарит“ и военният ремонтен завод „Авионамс“.

Целта на придобиването на тези активи, според докладната е да се създаде „икономическа основа” за продължаване на дейността на сдружение „Русофили” за осъществане на "Проект България", според който е нужна геополитическа преориентация на страната ни. В проекта се предвижда създаване на влиятелна медия, „тинк танк” център и силна партия, като инструменти за осъщестяване на плана.

В началото на "записката" се казва, че действията за възстановяване на мостовете между България и Русия целят възобновяване на геокултурното, политическото и икономическото единство на България и Русия на основата на славянски корени, традиции и ценности.

Към документа има специално приложение, посветено на придобиването на „Виваком“, военните заводи „Авионамс“ и „Дунарит“, телевизиите ТВ7 и ББТ. Като най-много се коментира телекомуникационната компания, за която се предлага да бъде купена от групата на руския милионер Константин Малофеев, който вече е със 10-годишна забрана да влиза в България.

Малофеев наистина се опита да купи TV 7 при фалита на КТБ през 2014 г. Смята се, че негово подставено лице беше близкият му приятел и бивш губернатор на Атон - Янис Карагиоргис, който беше в управата на дружеството кандидат купувач заедно с Малинов. Те не получиха разрешение от българските власти за сделката.

Малофеев е един от първите записани в санкционния списък на ЕС заради анексирането на Крим и войната в Донбас. Първият "министър-председател" на ДНР - Александр Бородай, е бивш PR-консултант в компанията на Малофеев Marshall Capital. Главнокомандващият на "опълченците" от самообявилата се Донецката народна република (ДНР) Игор Стрелков е бивш началник на сигурността в същата компания.

"Над хиляда години сме се съхранили благодарение на две характеристики, се казва в  документа разпространен от прокуратурата. Първата е доминиращо духовно самоопределение на българите в качеството им на православни християни и принадлеждност към славянската култура и традиционните ценности.

 Убедени сме, че без съхраняване на нашата идентичност съществуването на държавата ни в съвременния свят е невъзможна", се казва в документа.

„Над четвърт век България е под влиянието на САЩ, при това се прави опит да се замени цивилизационният избор на страната ни, направен още преди 1150 г. Потиска се българското самосъзнание, насажда се нихилизъм към славянството и православието, изтъняват естествените исторически и културни връзки между България и Русия. Под влиянието на англосаксонския запад България се присъедини към НАТО и ЕС с всички произтичащи от това зависимости, се казва в "записката".

От публикуваната от прокуратурата докладна записка не става ясно до кого е адресирана тя. Според източници на TrafficNews от БСП и движение „Русофили” документът е истински и е бил изпратен до обкръжението на президента на Русия Владимир Путин, но планът на Малинов не е получил подкрепа на руската власт. Последвалите действия на Малофеев не били съгласувани с Путин. Според източници от ГЕРБ Малинов се е опитвал да овладее дружествата в своя изгода и нямал санкция на руските власти.   

Данните са само част от иззетите материали и се публикуват с разрешението на наблюдаващия прокурор. Те ще бъдат представени в пълнота пред съда, когато досъдебното производство приключи, уточняват от държавното обвинение.

"Защитата на националния интерес е позиция, която Прокуратурата на Република България ще следва във всичките си действия. Разследването е започнало от оперативно дело в Държавна агенция „Национална сигурност“. Извършените действия по разследването  - претърсване, изземване, личен обиск са след предварително разрешение от Специализирания наказателен съд", заявяват от прокуратурата.

"На опитите за компрометиране на действията на правоохранителните органи, прокуратурата ще отговаря с публичност и прозрачност, при спазване на презумпцията за невиновност и законовите права на гражданите", пишат още от държавното обвинение.

Публикуваните материали може да видите ТУК.

ДАНС: Николай Малинов е получавал в Москва задачи и пари за шпионажаОще седем души са били задържани заедно с шефа на "Русофили" за аферата