ДАНС: Николай Малинов е получавал в Москва задачи и пари за шпионажа

Още седем души са били задържани заедно с шефа на "Русофили" за аферата

България
11.09.2019 12:15 584 1
ДАНС: Николай Малинов е получавал в Москва задачи и пари за шпионажа

Председателят на национално движение "Русофили" Николай Малинов е пътувал често до Русия, където е получал задачи и пари от олигарха Константин Малофеев и бившия генерал от КГБ Леонид Решетников. Това стана ясно от обясненията в парламента на шефа на ДАНС Димитър Георгиев по повод разследването за шпионаж. 

Пред депутатите говори и вътрешният министър Младен Маринов, който съобщи, че за 24 часа са били задържани осем лица, които са предадени на следствените органи. 

МВР шефът обясни, че на 9 септември е постъпило постановление на специализираната прокуратурата за оказване на съдействие при провеждане на разследване за престъпление по чл. 105 от Наказателния кодекс (шпионаж в полза на чужда държава). Служителите на СДВР са оказали такова съдействие, като са проведени огледи, претърсвания, изземвания, лични обиски на територията на София, Перник и Брезник.

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев пък съобщи, че в хода на работата на ДАНС по изпълнение на възложени от прокуратурата действия, свързани с разследване на престъпления против финансовата и кредитната система на страната, е установена схема за пране на пари.

„Схемата за пране на пари се е използва за трансфер на финансови средства от руски гражданин, който е ръководител на чужда организация общество „Двуглав орел“. Този чужд гражданин е имал интереси в различни области и с интереси в обществения и политическия живот в страната. Според данните, с които разполагаме, чрез изградената схема са се финансирали мероприятия, които пряко засягат националната сигурност в страната. 

Чуждите граждани, ръководители на двете засечени по случая организации, публично са декларирали, че водят хибридна война срещу Запада. Единият от тях е включен в санкционните списъци на САЩ и ЕС по повод на неговите действия, насочени срещу териториалната цялост на Украйна, а другият е бивш кадрови служител с висок ранг на разузнаване на чужда държава", каза Георгиев без да назовава имената на руския олигарх Константин Малофеев и бившия генерал от КГБ Леонид Решетников.

Относно чуждите граждани е придобита информация, че развиват съвместна дейност и действат координирано. ДАНС е събрало информация, че Малинов е действал съвместно с двамата руснаци, многократно е пътувал до Русия, за да провежда срещи с тях, получавал е задачи от тях, а в някои случаи – и финансови средства. Разследващите са получили и данни, че Малинов е изготвил докладна записка на руски език, в която е описана необходимостта от геополитическа преориентация на България, както е известният на всички „Проект България“. 

В същата докладна се предлага да се провеждат редица мероприятия, свързани с определени действия в сферата на вътрешнополитическият живот, обществени аспекти и медии, които да доведат до такава промяна в политиката на страната. Това, пише в докладната, е свързано с реализирането на „Проект България“ и е свързано с неговата икономическа основа. В документа се посочва, че следва да бъде осигурена и финансова страна на проекта, като следва да се придобиват активи за повече от половин милиард евро, което да се извърши безвъзмездно от Константин Малофеев“, съобщи още Георгиев. 

От опозицията настояваха в парламента да даде обяснения и Изказванията и на Георгиев, и на Маринов бяха кратки, което предизвика недоволство в БСП. Червените го определиха като "подигравка с НС", медиите получавали повече информация от депутатите.

Обвиниха шефа на "Русофили" в шпионаж за Русия, ген. Решетников му дърпал концитеНиколай Малинов имал за задача да купи ТВ7 и да създаде партия, твърдят от прокуратурата

Напишете коментар
Вашите коментари през Trafficnews.bg
1 Коментара
Сортирай по
коментар

Hahah 12:43, 11.09.2019

Крадецът вика: "Дръжте крадеца". Ние щото се вързахме..

Oтговора1
коментар

фдретет

тихо въшко, отвай в русия и се надупи

Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина