Софийската градска прокуратура привлече към наказателна отговорност бившия изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции за престъпление по служба, съобщават от държавното обвинение. 

През февруари 2022 г. във ВКП е постъпил сигнал от народен представител от ДПС, в който се твърди, че са допуснати нарушения на изискванията на Закона за българското гражданство, Закона за чужденците в Република България и Закона за насърчаване на инвестициите. Според подателя на сигнала процедурите са прилагани предимно спрямо граждани на Русия и Китай с цел придобиване на българско гражданство по натурализация, или т.нар. „златни паспорти“, които им дават право да пребивават на територията на страната и ЕС.

С постановление от 7 февруари 2022 г. на прокурор във вече закритата Специализирана прокуратура е образувано досъдебно производство, което е прехвърлено в Софийската градска прокуратура. След събрани достатъчно доказателства на 20 януари 2023 г. следовател в НСлС след доклад при наблюдаващ прокурор в СГП е привлечен Стамен Янев като обвиняем за това, че в периода 28.07.2015 г. до 28.07.2020 г. като изпълнителен директор на БАИ, не е изпълнил служебните си задължения, с цел да набави за себе си или за другиго облага и от деянието са настъпили немаловажни вредни последици, изразяващи се в разколебаване на доверието на обществото в правилното функциониране и осъществяване на правомощията на органите на изпълнителната власт и създаване на недоверие в дейността на БАИ.

Разследването по делото продължава. Предстои изясняване на широк кръг факти и обстоятелства и при събиране на достатъчно доказателства за други деяния и/или за виновността на други лица ще бъдат повдигнати нови обвинения.