Апелативната прокуратура във Варна подготвя протест до Върховния касационен съд (ВКС). Искането е за по-тежко наказание за 19-годишния Жечко Кюркчиев от Шумен, който причини тежко ПТП на 28 септември 2022 г. на кръгово кръстовище на бул. „Цар Симеон Велики“ в града, при което загина 22-годишната Светомира Станчева, а друга жена бе със средна телесна повреда. Това съобщиха от пресцентъра на съдебната институция. Оттам отбелязват, че прокурорът по делото от Апелативната прокуратура във Варна е категоричен, че именно заради високата скорост, с която е предизвикано пътното произшествие, наказанието на виновния трябва да бъде ефективно, като протестът ще бъде внесен във ВКС в законоустановения срок от 15 дни. 

След обжалване на решението на първоинстанционния Шуменски окръжен съд, Апелативният съд във Варна намали присъдата на Кюркчиев от 3,4 години „лишаване от свобода“, като постанови 19-годишният мъж да търпи наказание „лишаване от свобода“ за срок от три години, като отложи изтърпяването му с пет години изпитателен срок, припомнят и от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна. 

Десетки шуменци протестираха вчера срещу постановената от Варненския апелативен съд условна присъда за Жечко Кюркчиев. Адвокат Борислав Борисов, представляващ конституираните като частни обвинители роднини на Светомира Станчева и бащата на загиналото момиче Анатоли Накев казаха пред БТА, че също ще обжалват решението.

Европейски център за транспортни политики с остра позиция срещу условната присъда за убийството в Шумен