72 проекта на обща стойност 8 761 000 лв. одобри Управителният „Пловдив 2019”. 59 от проектите са български, а 13 чуждестранни – сред тях са френски, германски, италиански, белгийски, полски и израелски продукции. Сред избраните са културните оператори, които са познати имена в Пловдив като Асен Асенов, Веселина Сариева, Емил Миразчиев и Виктор Илиев. 

С близо милион  лева ще бъдат финансирани проектите  за квартал „Столипиново” , които ще бъдат реализирани до 2019 година .

Комисията е показала предпочитание към проектите с образователен характер, децентрализация на събитията, работа с общностите, театър, литература, храна, кино социални дейности, танц, визуални изкуства, работа с младежи.

Големите надежди 

Платформата „ЕДНО”, на Асен Асенов ще получи общинско финасиране от 740 000 лева за следващите три години. В апликационната форма е заложена сумата от  поиска близо 3 милиона лева от фондация „Пловдив 2019” за фестивалите си за следващите 3 години.  Те са подали апликационна форма за финансиране  през отворените сесии на фондацията, които ще са основата на Европейската столица на културата. От предоставените документи става ясно, че трите фестивала на „ЕДНО” за архитектура, танци, и дизайн, ще получат общинско финансиране от 740 000 лева за следващите три години.  Асенов е поискал 2,3 милиона лева само за фестивала си „One Dance Week”, чийто общ бюджет е 4,6 милиона лева за периода 2017  - 2019.

„Основните му цели съвпадат с целите на Пловдив ЕСК 2019, но като съдържание за 2017, както то е описано в проектното предложение, проектът излиза извън обсега на приоритетите на програмата. Бюджетът е силно завишен и рисков по отношение на собствения принос” гласи част от рецензията на комисията.

Фондацията е получила още 140 хиляди за фестивалите  ONE DESIGN WEEK и ONE ARCHITEC TURE WEEK.

Общо 700 хиляди лева за два проекта получава   архитектурно студио „ARGE KA-RO” на Мартин Калтвасер, който е един от основните участници, подготвили апликационната форма за кандидатстване на Пловдив за ЕСК.

“Да се учим от Столипиново” е проект, в който отчитайки даденостите на квартала и реката, е заложено изграждане на временни структури, които да играят ролята на символни съоръжения и да създават връзка между изолирания квартал и останалата част от града. Предвижда се и дървен мост над река Марица. Пловдив - Град на децата предвижда построяване на временен детски град на Младежкия хълм.

 

Одисея за 300 хиляди 

Драматичен театър - Пловдив  получава 300 хиляди лева за за проекта „Европейска Одисея. Пътуващият човек”. Проектът е мащабно мултижанрово представление, базирано на древния мит за Одисей и обхващащо важни теми като миграцията и несигурността на съвремието. Проектното предложение включва три основни компонента – международна театрална работилница, документален театър и представление на Античния театър. „Проектът има голям потенциал да развие активно международно взаимодействие на пловдивския театър и да разшири кръга от неговите партньори на европейско ниво. Дали обаче е възможно проектът да бъде реализиран? Бюджета за проекта е 1 300 000 лева, а сумата, поискана като финансиране е двойно по-голяма , от отпусната - 726 000 лева. Т.е театърът ще трябва да осигури финасиране в размер на 1 милион лева, за да постави мегапродукцията.

300 хиляди лева получава още една театрална „Одисея”. Асоциация Международно средище за пътуващи театри (CITI), (Франция) и  ПЛОВДИВ КАРАВАНА ги печелят с „Одисея на пътуващите театри”.  Проектът предлага организирането на международна среща на пътуващите улични театри в Пловдив. От Фондацията са поставили условие за промяна на името на проекта, заради дублирането с проекта на Драмата.  

Пуканки и кино 

Проектът на една от най- големите ПР агенциии в България Ол Ченълс Комюникейшъ Mood for Food Festival ще бъде финансиран със 150 000 лева. Според организаторите той струва 639 хиляди , а желанието им е било да получат 1/3 от тях. „Проектът кореспондира пряко с критериите на програмата и с целите на инициативата ЕСК. Условието на журито е кандидатът да взаимодейства активно с местни организации и сдружения, както и с вече случващи се местни събития с този профил” препоръчва журито.

Сдружение БГ Бъди активен ще получи 30 000 лева за традиционната вече MOVE Week Пловдив.  10 000 лева е финансовата инжекция за Сдружение Видя Проект и Фестивалът на здравословния живот “Здравей, Здраве!” Фестивалът "Здравей здраве" се организира всяка година като независима инициатива, която цели да създаде и развие общество от последователи на здравословния начин на живот и холистичните методи на лечение. Още толкова е сумата за други проект на сдружението “ЗаЕдно в кръга на Паневритмията - хармония между тяло, ум и дух” . Проектът предлага осъществяване на необичайно съчетание между музика и движение, на основата на Паневритмията като типично българско явление. В дейностите са включени занимания на открито за деца и възрастни, обучителни курсове и музикални работилници, които да ангажират максимално широк кръг от заинтересувани. Като кулминация на дейностите по проекта е предвиден интерактивен спектакъл на диригентът Йордан Камджалов.

250 000 лева ще получат “Скрийнинг имоушънс за проекта “Кинопловдив ”, който предлага създаване на серия от късометражни филми, вдъхновени от града. Филмите, произведени в този период, ще бъдат обект на специални прожекции в годината на титлата. Проектът има потенциал да развие капацитета на местно ниво, както и да внесе нова творческа енергия в града с гостуването на режисьори, организирането на работилници с различни групи и със самата продукция на филмите. Освен това създава благодатна възможност за насочване на една от най-активните творчески индустрии към Пловдив, казва журито.

“Блок Кино” е проект, който  предлага организирането на серия от ежегодни прожекции на открито в различни квартали, които целят популяризиране на българското кино. Основни локации са парковете по квартали в града. Финасирано е с 30 000 лева.

Звук и светлина  

Фондация Спектра на композитора и диригент Виктор Илиев, която кандидатства с цели три проекта, печели 270 000 лева за  “Симфонична младеж” и „Включи Пловдив”. Първият проект е насочен към подкрепата на младите музиканти . Идеята е оркестърът да е съставен от музиканти от Пловдив, страната и Европа, и да е позициониран в Пловдив. Планирана е по една концертна проява годишно на оркестъра.

Проектът „Включи Пловдив”  е с образователен фокус, насочен към светлинния дизайн. Чуждестранни ментори ще работят със смесени групи от ученици и студенти от Пловдив и студенти от INSA Лион и университета в Ню Йорк. Като резултат от тяхната работа ще бъдат представени светлинни инсталации на територията на Старинен Пловдив.

Френската асоциация Trib’alt Spectacles печели 120 000 лева  с проекта  “Шепоти” - разходки- спeктакли и приказки в Родопския регион на Пловдив.  Кандидатстващата организация е със солиден опит в реализирането на пътуващи театрални представления пред неформална публика. Проектът попада приоритетно в развитието на програмата ЕСК към региона около Пловдив. Той предлага умело съчетаване между местната култура, традиции, обичаи и нематериално наследство и натрупания вече опит на трупата с многообразието на европейски култури.

Мапинги, пърформанси и дигитални екологии 

Фондация “Отворени изкуства” на Веселина Сариева получава 100 000 лева за CARGO - платформа за популяризиране на българското съвременно изкуство Проектът предвижда попълване на празнина в историзирането, архивирането и популяризирането на съвременното българско изкуство и събиране на единен архив на актуални условия и автори. Дейностите по проекта включват организирането на изложби, срещи и презентации с куратори и художници. Кандидатът има най-голям потенциал да осигури устойчивост на проекта и след 2019 г., смятат от Пловдив- 2019.  

80 000 лв. ще получи FLUCA: Австрийски културен павилион за проекта си „ Австрийски павилион”, който вече е открит като алтернативно пространство за събития и представяния на международни гости. Един от пърформансите на гостуващите артисти предизвика бурно обществено недоволство и бе отменен. Артистите планираха да разпръснат 1 тон хранителни добавки над Първенец, но община Родопи своевремнно наложи забрана.

Фондация Know-How и проектът “Khow-How Show-How” Международна академия за креативно мислене и дизайн процеси предлага развиването на обучителна програма за представяне на движимото и недвижимо културно наследство на Пловдив. Проектът е планиран в синхрон и партньорство с One Design Week и One Architecture Week. Програмата започва с етноложко и културологично проучване и се развива в период на три години. Крайният продукт - павилион - следва да се поддържа в още три годишен период след приключването на програмата като библиотека за движимо и недвижимо културно наследство. Сумата, с която ще бъде финансирана е 60 000 лева.

Пловдивски университет “Паисий Хилендарски”,  е направил мапинг на  пловдивските квартали заедно с читалищата. Проектът “Кварталите на Пловдив ЗАЕДНО” създава  виртуално портфолио на града.  Като плюс е отбелязана тази част от проекта, която описва идеята за създаване на единен календар на културните събития по читалища и квартали в града, който да е достъпен за всички и да дава възможности на самите читалища да синхронизират дейностите помежду си. Размерът на финансирането е  60 000 лева.

Сдружение Изкуство Днес на Емил Миразчиев ще организира  Седмица на съвременното изкуство, за която фондацията ще плати 200 000 лева.  Той самият ще реализира още два проекта, за които ще получи още общо 150 000 лева. Не е ясно как ще се справи с тази сума, защото тя е минималистична  на фона на поисканата от него , а именно 992 000 лева.

Френската Асоциация Acte е поискала половин милион за пърформанс на фасадата. Комисията го е определила „непознато и необичайно за местната среда преживяваване” и го е финансирала със 100 000 лева.

Проектът „Реката”  на Младежки дом – Пазарджик е един от малкото , свързани с темата река Марица и предвижда организиране на различни артистични прояви по поречието на река Марица между Пловдив и Пазарджик. Идеята има потенциал да осигури неочаквани културни преживявания на жителите по поречието на Марица и да създаде нова линия на комуникация, свързана с реката. Организаторите имат на разположение 50 000 лева.

 За деца, баби и затворници 

50 хиляди лева е сумата, с която Сдружение "Фабрика за идеи"  ще финансира “Резиденция Баба” . Проектът предлага нестандартни подходи за свързване на различни поколения, приобщаване на отдалечени селски райони към града, повишаване на знанието и ангажимента към традиционната култура и обогатяването на съвременния градски живот чрез нея.

Линди Хоп България ЕООД е със субсидия 80 000 лева за pLOVEdiv Swing Festival. Кандидатстващата организация има опит и капацитет в развитие на общество, събрано от своя интерес към танца.

Сдружение “Общо Бъдеще” е кандидатствало с проекта си “Electric Orpheus” . Идеята всеки месец в различен квартал да има  издание на фестивала и да гостува различен музикант. Организаторите са искали 200 хиляди, но от фондацията са отпуснали 50 000 лева.

Фондация “ПАМЕТ”, предлага необичаен и осъвременен начин на представяне на творчеството на Николай Хайтов и Борис Димовски. Този поглед струва 30 000 лева.  

Фондация Музейко и неговата пътуваща изложба ЕВРИКА участват за два проекта. Първият ще ще предложи необичайни игрови стратегии при обучението на децата. Проектът предлага гостуване на интерактивната изложба "Еврика" в Историческия музей в Пловдив за период от една година, организиране на съпътстващи събития и обучение за доброволци за музеите.

Проектът “Споделяме Заедно”  е с образователен профил. Насочен е към въвеждането на интерактивни методи на преподаване в училищата и към обогатяване и развиване на преподавателския профил. Фондацията получава 200 000 евро за двата проекта.

По време на Европейската столица не са забравени и лишените от свобода. 10 000 лева ще получи сдружение  Обединени професионалисти за устойчиво развитие,  чийто проект е насочен към затворниците.

Фондация „ЖАР театър- изкуство - култура“  на  София АЙЛЯК ПАРАД предлага възможност за включване на различни общности, както и за привличане на читалищата по райони. Проектът се  финансира със 130 000 лева.

Сдружение “Легал арт център”,  ще постави античната драма “Медея” на сцената на Амфитеатъра срещу 80 000 лева, а Бременски младежки оркестър и хор Тримонциум ще се съберат заедно за концерт в Дома на културата, като изявата ще бъде финансирана с 30 000.

По 50 000 лева получават Студио Комплект  с проекта “Пловдив за вкъщи - нов дизайн за българския сувенир”,  СД “Ромфея Ватев, Шишманов и с-е” на депутата Бойко Ватев за  МАНУСКРИП ТА 39 / “Да живее артистът във всеки!” , сдружение Отворена сцена за фестивала „Пълдин Етно” и Фондация “Локал Фууд.бг” за  Мрежа Slow Food , която ще възпитава пловдивчани в във философията на бавния живот.