"В сезона сме на респираторните заболявания. Ковид понамаля, но се задържа на едно ниво, а може и да се повиши. Западноевропейските страни отчитат повишаване, а ние ги следваме с няколко седмици закъснение. Грип има навсякъде около нас и се засилва. Ковидът и гриповете ще си живеят заедно, няма да се избутат", каза проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, пред Нова телевизия.

С точна диагностика - така най-добре може да се ориентираме от какво боледуваме, добави тя. "Това включва PCR тест, както и бързите тестове."

По думите й симптомите на грип А и В са твърде сходни и на практика неразличими. Важното е да се започне отрано с противогрипните средства, но няма значение какъв тип е грипът.

Според нея от маски има огромна нужда. "Носенето на маска е спасило много повече човешки животи от всичко останало", добави още тя.

Заразните са заразни, докато имат активна репликация - а тя води до клинични симптоми. Дори да имаме грип, на 3-4-ия ден се чувстваме по-добре, но е хубаво още 2 дена да останем вкъщи. В други случаи може да бъдат заразни и две седмици.

Според нея, грипна ваканция може да има януари месец.