Чудили ли сте се защо салатата от розови домати понякога има странен вкус – все едно, че сте нарязали и зелените дръжки заедно с плода?

Причината е, че вместо вкусния български сорт, търговците са ни пробутали турски хибрид. На външен вид и на цвят комшиите са го докарали като нашия домат, но вкусът изобщо не е същият, разкри пред TrafficNews Рангел от пазарджишкото село Драгор, който продава стоката си на борсата в софийския квартал „Дружба”.  

Той е дошъл рано сутринта и е изтъргувал няколко касетки, но още преди 12 часа се готви да прибере останалото в микробуса и да си тръгва, защото пазарът не върви днес. Въпреки че цените са изпилени до максимум - за едрия розов домат производителят иска по 1,40 лв. за кг, а за дребния - по 80 ст. На софийските пазари далеч по-некачествена стока се продава по 3-4 лв.

„Това лято реколтата бе много слаба – жегата и дъждовете унищожиха цвета, затова и цените цяло лято останаха високи. През последните дни обаче са леко паднали”, казва Рангел. Обяснява, че е много е топло, а търсенето е слабо.

Може би причината за ниските цени са и тировете полски домати, които са били разтоварени на борсата преди дни. Заради дъмпинга те са подбили цените на родното производство.

„В магазина, ако питате каква е стоката, ще ви кажат, че е българска. Но това изобщо не е така”, казва Рангел. И обяснява, че търговците в големите вериги предпочитат на първо място зеленчукът да е траен. И правят какви ли не номера, за да му докарат хубав вид. „Как си представяте, че е възможно всички домати на клонка да са еднакво узрели? Това се постига с химикал, който е вреден за здравето. Мажат се и за един ден от зелени, стават червени”, разказва още Рангел.

Той признава, че все по-трудно се гледат розови домати, защото не са трайни – още на втория ден след като са набрани, те омекват и изгубват търговския си вид. Те са много стар сорт – дори и чичко Гугъл не знае кога е създаден. Затова са и много податливи  на болести. Преди е било достатъчно да се напръскат със син камък и вар, а сега и много по-тежки препарати не помагали. Пеперуди и гъсеници пробивали плода, налазвала го зелената миризливка – все вносни паразити, които са заразили градините у нас през последните години. А в Института по  зеленчукови култури /ИЗК/ „Марица” в Пловдив не си помръдвали пръста, за да го подсилят. Затова и много български градинари вече се отказвали да го отглеждат.  

„В началото на новия век турците нямаха никакъв домат. Но после привлякоха нашите агрономи и създадоха доста сортове, които редовно се внасят у нас и подбиват цените. Хибридът е като куче – понася всякакви природни аномалии. Не може светът да върви напред, а сортовете да не се променят. Трябва да им се даде сила”, споделя още Рангел.

Той никога не е ползвал субсидии от държавата, защото според него тя е мащеха за производителите и е по-добре да си нямат много вземане-даване с нея. Сега е решил да замени доматите с орехи, които да отглежда в Ивайловградско. „За тях винаги ще има недостиг в света, защото могат да се отглеждат само на 10% от земята на планетата”, обяснява още производителят от Драгор.  

Хората на борсата в „Дружба” отказаха да застанат пред камерата на TrafficNews. “Преди седмица дадох интервю, а на следващия ден пристигнаха данъчните и ме глобиха. Винаги може да се намери причина, за да ти направят акт”,  казва мъж, тикащ касетки с домати, които скоро ще станат сами на лютеница. Продава ги по левче и твърди, че са български, защото ги е купил от борсата в петричкото село Кърналово. На касетките обаче има гръцки етикети.

„Внимавайте какво купувате от Кърналово, защото там продават бракуваната стока от гръцките пазари и подбиват цените на родната продукция”, предупреждават производители от Петрич и Сандански.

Откриваме и полските домати, от които се оплакват родните производители. Те са като направени по калъп – еднакви по цвят и форма, без никакво петънце или друго несъвършенство. „А вкусни ли са”, питам.  „Имат хубав вид и ги купуват хората, които търсят по-скъпото. Даваме ги по 1,80 лв. за кг”, твърди продавачът Илиян.  Цената обаче никъде не е отбелязана. Та кой ще купи полски домат, ако той е значително по-скъп от родния?

Но, както казват старите хора, за всеки влак си има пътник. И докато изнемогват нашите градинари, които някога са учили цяла Европа как се гледат зеленчуци, ще правим шопската салата  турски, албански и полски домати.