Проверките на пътна полиция вече ще включват и чистачките на колите. При повреди или липса на течност, колите ще бъдат спирани временно от движение. Това съобщиха за „Телеграф” от ръководството на Пътна полиция. Информацията бе потвърдена и от председателя на Съюза на българските автомобилисти Георги Янакиев.

Налагането на санкцията ще започне в началото на ноември, когато стартира и акция „Зима”. В следващите дни катаджиите ще правят масови проверки по т.нар. широкообхватен модел, като ще следят дали автомобилите са в изправно техническо състояние преди началото на зимата. Униформените ще оглеждат дали фаровете и чистачките са изправни, като ще подканят шофьорите да показват дали работят и пръскалките за миене на стъклата. Предвижда се при проверките да бъдат използвани и уредите, с които показват дали фаровете са регулирани.

Ако се окаже, че колата няма течност за чистачки, тя ще бъде спирана. На подобни возила на предното стъкло полицаите ще лепят червен стикер, на който от едната страна ще пише номера на колата и причината за санкцията. Така автомобилите ще имат право за се движат с най-много 50 км/ч, за да стигнат до най-близкия сервиз.

TrafficNews.bg