"Случаят с Християн Пендиков, който бе пребит в Охрид, е израз на десетилетна политика и насаждане на омраза срещу българите." Това заяви президентът Румен Радев, който е в Перник. 

 

Властите в РСМ трябва ясно да заявят, че това е престъпление от омраза, добави той. 

„Неиздирените и ненаказани много случаи на системен тормоз над хората с българско съмосъзнание, водят до такива случаи на физическо насилие и ескалация. В понеделник там отиват министърът на вътрешните работи, председателят на ДАНС и нашият посланик, за да поискат от македонските власти ясно да заявят какви мерки предприемат, за да се чувстват македонските българи защитени и свободни“, каза Радев.

Той добави, че това не е въпрос само за история и език, а и за елементарни човешки права.

Радев каза, че очаква съвсем скоро македонските българи да бъдат вписани в конституцията на РСМ.

Президентът призова за консолидация на усилията, за да се използват всички европейски механизми, за да се реши веднъж завинаги този проблем.

Радев коментира и Закона за механизъм за контрол над главния прокурор. Според него народните представители трябва да го приемат. 

"Механизмът е фактор за отпушване на политическия процес в България. Той е неотложен като приемане. Ако наистина всички политически сили имат за приоритет това да се случи, имат седмица. Според мен трябва да го направят", добави държавният глава.