Търсенето на двамата туристи над Калофер е преустановено. Преди минути спасителите се върнаха в града след акцията в петия ден след изчезването им. Те са проверили всички заслони и склонове, но не са открили никого.

В търсенето се включиха и 15 военни от 61-ва Стрямска механизирана бригада тръгнаха с дрон към върха, за да обхванат по-голям периметър.

От Планинската спасителна служба изпратиха отново спасители с кучета. Ще се избягва обаче струпването на много хора на едно място заради опасност от лавини. Съботният ден е бил белязан и от инцидент.

"Наш колега падна във водата, намокри се качествено. Рискът от такива инциденти съществува, слава Богу, се размина с това. Има смисъл да се оглеждат такива по-труднодостъпни места”, обясни Емил Нешев.

Опитните планинари казват, че зимно време е немислимо да се тръгне на поход без добра екипировка.

"В такива случаи не бива да се тръгва, защото това е безотговорно отношение към техния живот и към хората, които отиват да ги търсят. За съжаление има любители на екстремни преживявания и решават да видят дали могат да оцелеят в планината при такива условия”, заяви Донка Радулова от Туристическо дружество хайдут – Калофер.