Изкуството на дипломацията намира най-силен израз в умението с една реплика, произнесена в точния момент, да преобърнеш позиция и да замълчиш когато всички други се надвикват. Да не превръщаме Шенген в разменна монета за постигане на кратка и съмнителна медийна и политическа слава. Това каза служебният премиер Гълъб Донев в началото на редовното заседание на МС.

По думите му изслушването му в НС за Шенген е пиар фокус, който се ползва като сламка, за която се хваща удавникът.

"Присъединяването ни към Шенгенското пространство ще се случи в резултат на работа, включително законодателна. Законопроектите по Плана за възстановаяне, изготвени от служебното правителство, очакват своя ред за обсъждане в пленарна зала", заяви премиерът. 

Днес ще разгледаме законопроекта за изменение и допълнение на Закона срещу изпирането на пари. Законопроекта за измененние и допълнение на Закона за БНБ. Това е пакет от законодателни мерки, свързани с подготовката на България за приемането ни в Еврозоната. Вчера беше подписан Меморандум за производството на евромонети в България. Ние вършим своята работа, нека и народните представители свършат своята", каза още премиерът Донев.