Има спасение, хората трябва да имат надежда, че и най-тежките здравни проблеми могат да се решат. Това твърди Валери Стоилов, прегазеното от камион момче, което преди година помоли в тв репортаж за помощ. Тогава Валери беше с парализирана лява част на лицето, не можеше да си затваря окото, да си движи устата, не можеше да говори и да се храни нормално. Сега лицето му е възстановено благодарение на матрично-ритъмната терапия /МаРиТе/, революционен немски апарат, който се използва и от космонавтите срещу атрофия на мускулите в безтегловното пространство.

Кръглият сирак, изгубил в детските си години майка, а преди 3 години и баща, понася още един тежък удар на съдбата - през септември 2012 г. той е прнегазен от камион. Лекарите в Пирогов не дават големи надежди за оцеляване на момчето, което е прието със счупен таз, перфориран пикочен мехур, 2 сериозни фрактури на черепа и два мозъчни кръвоизлива. Няколко дни е в медикаментозна кома. Медиците и волята на Валери го връщат към живота. Но заради прекъснат лицев нерв /фациалис/ лявата половина на лицето му остава парализирана. „Физиономията ми беше страшно изкривена, носът беше отишъл под окото. Не можех да си отворя устата, да говоря, нищо не ми се разбираше. Не можех да дъвча, ядях течни супички. Много ме болеше челюстта“, връща лентата назад 26-годишният сега млад мъж. „Ходих при невролог, който ми направи електромиография и ми каза, че шансовете за възстановяване на лицевия нерв са минимални.“

Валери обаче не се отказва - започва рехабилитация  в Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация в квартал “Овча купел”. Но по Здравна каса, процедурите не са достатъчни за лечение, а няма как да плаща, защото разчита само на помощта на леля си и чичо си. Една от рехабилитаторките го запознава с Ани Салич и правят тв репортаж за него.

„След репортажа ми се обади Антон Гарабитов и ми предложи безплатна рехабилитация в център „Гарабитов“ - с матрично – ритъмна терапия, която въздейства за възстановяване на клетъчно ниво.  Когато стъпих за първи път в център „Гарабитов“ въобще не можех да си движа лявата страна на лицето“, спомня си Валери. След едномесечни процедури с МаРиТе /всеки ден по 1 час/ момчето вижда, че надежда има – започва леко да си мърда устата. След това започва да си затваря окото. „Сега вече мога дори да намигам“, шегува се Валери. След година терапия, с малки прекъсвания, вече нормално си движи устата, носа, ухото. Когато лицето е в покой почти не си личи, че е било парализирано, само когато говори, леко се забелязва по устните.

МаРиТе го връща и на студентската скамейка. Заради тежкото си състояние Валери прекъсва следването си в Минно-геоложкия университет. Но сега вече е пред дипломиране. Като вземе дипломата със сигурност първите, които ще почерпи ще са специалистите от център „Гарабитов“. „Те се отнесоха към мен все едно съм част от едно голямо семейство, дариха ме не само със здраве, но и с топло приятелско отношение. Благодаря им от цялото си сърце!“, признателен е Валери.

Какво е матрично-ритъмна терапия / MaRhyThe/

Терапията е създадена на базата на научни изследвания върху биологията на клетката в университета „Ерланген”, Германия, под ръководството на немският изследовател и доктор по медицина д-р Улрих Рандол. Основава се на теорията, че заболяванията са резултат от нарушената ритмика на организма на клетъчно ниво. С тази терапия д-р Улрих Рандол спасява от ампутация пръстите на д-р Масаро Емото – световноизвестния изследовател, автор на бестселърите „Послание на водата” и „Тайното послание на водата”.

Лечението не е някакво необяснимо чудо, а малък, ръчно преносим апарат - механично-магнитен резонатор, чрез който се извършва матрично-ритъмната терапия. Тя възстановява нормалното трептене на болните клетки в организма и така се решава здравния проблем. Използва се при счупвания, болезнени артрози на големите стави (тазобедрена, коленна, раменни стави), наранявания на мускулите и сухожилията, втвърдявания и схващания на мускулатурата, проблеми във врата и гърба, при трудно заздравяващи рани, гангрени, болезнени лимфатични състояния, постоперативни отоци на крайниците, хронично главоболие, мигрена и др. Това е техника с дългосрочно оздравително действие при лечение на остри травми и при хронични заболявания на опорно-двигателния апарат. Дава отличен лечебен ефект при “неизлечимите” болки в гърба, кръста, тила. 

На снимките:

1. Валери Стоилов преди и след терапията

TrafficNews.bg