След приемането на промените Конституцията трябва да се приеме и нов Закон за съдебната власт. Това трябва да се случи не по-късно от шест месеца след промените в основния закон. Избор на нов главен прокурор преди лятото не може има, освен ако няма законодателно чудо. Това заяви в ефира на БНТ министърът на правосъдието Атанас Славов.

Той посочи, че е провел среща с посланици на ЕС, на която е представил конституционната реформа, становището на Венецианската комисия и очакваните срокове за постигане на резултат. Според него е ключово за Шенген и еврозоната да се установи върховенство на правото.

Славов бе категоричен, че не може да има отстъпки от проекта, който е внесен. Разговорите ще продължат, ще се търсят компромиси. Трябва да намерим балансирани решения. В началото на декември въпросът ще се постави на ново обсъждане, поясни той.

По отношение на решението на ЦИК да отмени машинния вот на първия тур на изборите, правосъдният министър заяви, че ВАС е трябвало да се произнесе веднага след внесените жалби. Закона посочва, че в такива ситуации трябва съдът да се произнесе незабавно. Така нямаше да има стотици хиляди невалидни бюлетини, поясни той.

Славов подчерта, че министерството на правосъдието е разпоредило вътрешна проверка по казуса с избора на членове на ВСС. Той уточни, че в деня на гласуване в сградата са влезли 28 съдии, а в същото време са гласували над 200 души. От тук нататък е работа на контролните органи да установи дали има манипулация, добави министърът.

По отношение на европейският главен прокурор Лаура Кьовеши той посочи, че тя е преобразила начина по който се гледа на борбата с корупцията в Румъния и е успяла да пренесе работата си на европейско ниво. Нейната заслуга да имаме офис на европрокуратурата е голяма, добави Славов.

Той изтъкна, че Европейската прокуратурата има ясна компетентност - измами с евросредства. Не всички важни за нас дела могат да попаднат в нейната юрисдикция. Работи се усилено по дела от висок обществен интерес. По време на мандата на Иван Гешев като главен прокурор обаче бе направено много да се ерозира работата на европейските делегирани прокурори, каза още Славов.