Коалиция с Реформаторския блок, правителство на малцинството, вероятно с премиер Бойко Борисов, и подкрепа от другите партии по конкретни теми с времеви хоризонт от пълен четиригодишен мандат.

Това е очертаващата се картина на бъдещото управление, огласена днес от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов след двучасовата лидерската среща в Народното събрание. В разговорите участваха представители на всички парламентарни формации. Демонстративно не се включи единствено водачът на "Атака" Волен Сидеров, пише Дневник. Най-новият вариант за съставяне на правителство се опира на идеята за подписване на коалиционно споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок. Бойко Борисов уточни, че Реформаторите ще обсъдят този вариант в ръководните си органи и очаква окончателен отговор от тях до петък. 

Правителството на малцинството ще ползва плаващо мнозинство по отделни теми, обясни Бойко Борисов и даде за пример разминаванията между различните формации по тематата за данъчното облагане, която ясно илюстрирала, че невинаги може да се разчита на една и съща подкрепа. 

Поех ангажимент ако бъде избрано правителство и аз съм премиер, всеки вторник дневния ред да се представя на лидерска среща и да се обсъжда предварително, съобщи Борисов. Той допълни, че на срещата всички участници са се обединили около тезата, че предсрочни избори през зимата са катастрофални за държавата. БСП потвърдила позицията си, че остова в опозиция. 

Ако Реформаторският блок вземе решение, можем до петък да подпишем програма и да я изпратим на останалите партии, за да знаем по кои теми можем да ползваме подкрепа, каза лидерът на ГЕРБ. 

TrafficNews.bg