"Днес в късния следобед ще бъде изработен общ законопроект за прекратяване на дерогацията, което в общи линии ще повтаря това, което знаете. Дерогацията се прекратява от 1 март, от 1 януари се прекратява износа".

Това обяви в парламентарните кулоари шефът на бюджетната комисия в НС Йордан Цонев от ДПС.

Той обяви, че и двата законопроекта, които бяха внесени в пленарната зала днес, ще бъдат изтеглени. Новината дойде докато в залата все още се караха и разглеждаха темата. А редом до Цонев застанаха Венко Сабрутев от ПП и Теменужка Петкова от ГЕРБ.

В сряда енергийната комисия отхвърли въпросните два законопроекта - единият изготвен съвместно от ГЕРБ и ДПС, като с него се предлагаше дерогацията да приключи на 1 януари. Според втория законопроект на „Продължаваме Промяната" за краен срок се предлагаше 15 март.

Към настоящия момент пък дерогацията важи до октомври 2024 г.

Днес депутатите трябваше да решат в пленарна зала, но 15 минутна почивка ги накара да размислят и оттеглиха и двата варианта за отпадане на дерогацията. 

Всички заедно правят крачка назад, обобщи депутатът от ДПС.

"Подробността е, че трябва да видим как ще разпишем текстовете, които Агенция "Митници" трябва да направи към 31 декември, за да установи какви вече преработени количества има в складовите наличности на "Нефтохим" и да се прецени за тези количества да се даде право да бъдат изнесени, за да бъдат задръстени складовете", обясни Цонев.

"Радваме се, че разумът надделя и в Народното събрание. Ще бъде внесен съвместен законопроект, който е абсолютно окей с интереса на обществото и на българския потребител", коментира Венко Сабрутев от ПП-ДБ. "Ние също приветстваме общия законопроект, радваме се, че колегите от всички партии от ПП-ДБ стигнаха до това решение, за което ние много отдавна говорим. Те стигнаха до извода от необходимост за отмяна на дерогацията. Колегите имаха друго виждане.", включи се и Теменужка Петкова от ГЕРБ.       

В зала ситуацията предизвика комична ситуация, защото в един ден депутатите извънредно вкараха законовите промени и извънредно ги оттеглиха.

Печелите оскар за малоумен филм - така видя ситуацията опозицията в лицето на Тошко Йорданов от ИТН.  Дайте да гласуваме час по час какво ще работим, предложи Георги Свиленски от БСП. За три оставки на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов заговори лидерката на БСП Корнелия Нинова, която припомни, че щял да си подаде оставката, ако ГЕРБ гласуват против отпадането на дерогацията.