Следващият протест ще бъде пред Общината! Там кметът да ни обяснява кое е модерно и кой подписва документи за подобни своеволия!

Това предупреждение отправиха жителите на новия комплекс „Гербера” и Испанските къщи към Иван Тотев по време на поредния протест срещу презастрояването на района. Днес те за трети път излязоха, за да настояват да се спре издигането на "китайска стена" край булевард "Освобождение", да се прекрати строежа на двуетажна сграда с гаражи и да искат повече зелени площи. 

Въпреки отправените към администрацията покани, и днес нито общината , нито районното кметство изпратиха свои представители, които да се срещнат с протестиращите. „Очевидно има от какво да се страхуват” коментираха събраните се хора.

Живеещите в района негодуват срещу промяната в проекта на комплекса както и срещу липсата на зелени площи в района. „Очакваме бърза реакция от общината. В случая нашият протест не е насочен към инвеститора. Но искаме гаранции, че това презастрояване ще спре” заяви един от инициаторите Нено Ширтев.

„Няма къде да паркираме, крановете ни са на метри от терасите. До кога ще продължава този терор?” възмущават се живеещите в района. Вчера е изпратена  жалба до Министерството на регионалното развитие, до кмета на общината, до РДНС  и до ДНСК, в която експерти подробно обясняват какви нарушения са извършени при промяната на първоначалния проект.

„Гласуваният проект включва две сгради по 12 етажа в двата края на комплекса, а между тях няколко тела по 3 и 5 етажа. В последствие обаче проектът е променен и сега се издигат няколко тела по 10,11 и 12 етажа. Строи се по издадена скица виза,  с която е променен действащият Подробен устройствен план /ПУП/. Това е направено без да са уведомени заинтересуваните лица /в случая собствениците на апартаменти в Испанските къщи/ , което е грубо показване на закона. Всъщност преди месец бе направен опит да се съобщи на заинтересованите лица проектът за изменение на ПУП-а, но съобщението бе компрометирано, защото в 14- дневния срок за възражение проектът не беше в сградата на кметството и не можеше да бъде прегледан. По този казус са подадени възражения, но отговор от Общината засега няма” коментира Здравко Ранделов, който живее в Испанските къщи. Според него неадекватните отговори от страна на общинската администрация оставят усещане за злоупотреба с правата на гражданите от страна на отговорните лица и строителя. В писмото са зададени редица конкретни въпроси по отношение на разрешителните за строеж , за каква височина има издадени документи и механизма за уведомяване на гражданите. Собствениците настояват за спешни действия, тъй като строителството продължава. Скандалната скица- виза е подписана от зам. кмета инж. Димитър Кацарски и инвеститора Георги Чалъмов.

Строителят коментира, че въпросната виза е одобрена на Експертен съвет и не се съмнява в нейната законност. Там е променена етажността. Той за пореден път успокои протестиращите, че на мястото на проектираната детска градина няма да има 6 – етажен блок. „Отстъпено право за 6- етажен блок няма. Аз не мога да насиля общината. Но има отстъпено право за 1 300 квадрата разгъната площ / бившата градина/. И аз съм дал обезщетение на общината , включително и за тази площ.” заяви Чалъмов. Той призова да не се политизира въпроса. Заяви, че е готов да направи  безплатно път, паркоместа и градинки.

„В България сме свикнали само да сме недоволни. Никой не почиства, изхвърлят си боклуците пред блока. Сега ако питате дали искат да не плащат данъци- всички ще са съгласни. Но как да се правят пътища и училища без пари – никой не казва” възмути се Чалъмов.

Кметът на „Тракия” Костадин Димитров заяви, че до следващия вторник жителите, които протестират срещу застрояването зоната пред жилищния комплекс срещу ЦДГ "Червената шапчица", ще получат официален документ от администрацията на Община Пловдив, че строежът на мястото е спрян. Кметът на района отново подчерта, че градската управа ще се съобрази изцяло с желанието на живеещите по отношение на предназначението на проблемния терен.

Парашкева Иванова, TrafficNews.bg