Капсула на времето бе положена от кмета Иван Тотев в античния Форум на площад „Централен”. Тя съчетава миналото, настояще и бъдеще, като в нея идните поклонения ще се запознаят какъв е бил Пловдив през 2019 година.

Това се случва при петата реконструкция на Форума за последните 2000 години, а капсулата се намира точно до Западните пропилеи.

„Капсулата е направена от много устойчив материал. В нея има информация за града през 2019 година – Европейска столица на културата, население, карта, символи на града, както и дискове и флашки със снимки на Пловдив. В нея са и имената на всички хора, които са работили по реконструкцията на площад „Централен”. Моето послание е кратко – „Пазете и обичайте града си, както ние го правим”. Когато се отвори капсулата, хората ще имат точна представа какво е представлявал градът, каза кметът Иван Тотев. Той заяви, че оптимистично се надява тази информация да бъде на разположение на хората след 1000 години. Директорът на историческия музей обаче бе доста по-прагматичен и заяви, че всички неща в капсулата ще бъдат безкрайно интересни и след 100-200 години.