Пловдивската дирекция  се отчете по линия на споразумението с общината за обществен ред и сигурност.  Макар и в по-скоро пожелателно наклонение, от документа става ясно, че за да подобри  реда на територията на Пловдив, полицията разчита все повече  на видеонаблюдението.  И тъй като  в бюджета на министерството не са предвидени разходи за мащабни проекти, от отчета става ясно , че за камерите полицията ще се довери предимно на частни инвеститори и общините.  

Предстои изграждането на единна система за видеонаблюдение  на изходните пътни артерии на Пловдив.  Проектът се финансира от бюджета на Община Пловдив, като към момента е изготвена и съгласувана схема на обслужваната територия с обозначени местата за монтиране на предвидените системи за видеонаблюдение.

Съвместно с областната администрация и собствениците на нощни питейни заведения са приети работни карти за изграждане на системи за видеонаблюдение в и около сградите.  Камерите ще играят  роля и при издаването на становища за удължено работно време.  

В отчета за 2014 година са включени монтираните през 2012 година 84 камери на 15 възлови камери на територията на „Северен”.  Те действат вече трета година , макар , че изпълнителят все още не е получил парите за монтираните устройства.

Видеонаблюдение предстои да бъде изградено и в района  на спортна зала “Олимпиада” на бул.”Цар Борис ІІІ Обединител. Камери  ще следят движението във  вътрешността и подходите в залата, а през  2 външни камери ще се наблюдава периметъра на обособения паркинг в района на съоръжението.

Предстои монтиране на камери в района на хотел „Интер Кооп” на ул. „Костадин Нунков” и на още пет търговски обекта в „Южен”.  Всички те ще бъдат реализирани със средства на собствениците.

Като частна инвестиция  e  изградена и система за видеонаблюдение на кръстовището на Околовръстното и пътя за Марково, като наблюдението се извършва в реално време в дежурната на Първо районно.  То е в района на обект “АТИК”. В изградената система за видеонаблюдение е монтирана допълнителна камера с обхват въпросното кръстовище,  през което  има интензивен трафик.

Въпросът за видеонаблюдение се поставя и на общите събрания на етажните собствености в различните квартали.  На събранията са дискутирани възможносттите за изграждане системи за видеонаблюдение, които да следят както входовете на сградите , така и паркингите пред тях.  Полицията отчита , че в резултат на дискусиите много от блоковете в града вече са с електромагнитни брави.

TrafficNews.bg