Полиция блокира тази сутрин входовете на борсата в Първенец, сигнализираха търговци до TrafficNеws. Точно в 8:00 часа тази сутрин униформени завардили входовете към тържището и не са пускали камионите вътре.

„Казаха ми, че трябва да затваряме веднага. Имало заповед на министъра. Не ни допуснаха до обектите. С колегите обаче им показахме заповедта и след скандал с полицията, те си тръгнаха. Предупредиха ни, че над-късно до четвъртък борсата трябва да е изпразнена и затворена”, разказаха търговците.

Припомняме, че след многобройни сигнали за неспазване на противоепидемичните мерки по пазарите и тържищата, министърът на здравеопазването издаде заповед, според която до 16 април всички търговци трябва да реализират стоката си и пазарите да затворят.

Нова заповед: Затварят пазари и цветни борси в странатаЩе продължат да функционират фермерските пазари

Много нарушения по сергиите можеха да се видят и в Пловдив. Репортерска проверка намясто показа, че действително на някои пазари липсва дисциплина и всякаква организация.

Социална дистанция, предпазни средства и ред липсваха на Събота пазара в Пловдив. В събота, само няколко дни, след като пазарите официално бяха отворени, жители на Кючук Париж се втурнаха към сергиите на емблематичното тържище. Като обезумели хората се бутаха един в друг, ровеха с голи ръце в продуктите, а смаяни търговци се чудеха кои по напред да обслужат. Охраната на обекта пък единствено наблюдаваше дали има коли, които ще паркират на паркинга към пазара, но не и дали има струпване на хора и дали се спазват рестрикциите.

Едно от условията да бъдат отворени пазарите бе именно това – да се спазват изискванията. Всеки посетител на пазар в Пловдив и страната трябва да влиза с маска.  Дезинфекцират се общите части, а движението на хора става само в една посока. 

Оказва се, че правилата важаха само за Четвъртък пазара, където струпване на хора липсваше, както блъсканица и хаос около сергиите. Почти всички търговци бяха с маски и ръкавици, а охранителите на двата входа, а и в самия пазар стриктно следяха случващото се.