Полицаи свалиха шлемове и щитове в знак на солидарност и призив към мирен протест. Това стана след като шествието на партия „Възраждане“ стигна сградата на Министерството на здравеопазването, където да продължи митингът срещу рестриктивните мерки и зелените сертификати. 

Във ведомствената сграда трима представители на партия "Възраждане" дебатираха с министър Асена Сербезова.

„Ваксинацията трябва да бъде доброволен акт и аз съм против задължителната имунизация срещу COVID-19”, заяви Сербезова по време на срещата, след като от партията поискаха премахване на сертификата и ваксинационните пунктове. 

 

Никоя ваксина не предпазва на 100%. Действието на отделните ваксини е между 60 и 90, което означава, че на 30% от хората не им действа никаква ваксина, но на останалите 70 на сто ваксините пазят от тежко протичане", подчерта министърът.

 

Очаква след като раговорът им приключи, шествието да продължи в обратна посока, като мине през сградите на президентството и Народното събрание. 

Припомняме, че по-рано се стигна до сблъсъщи между протестиращи и униформени, след като тъпла се опита да нахлуе в сградата на Парламента. Стигна се до арести и ранени полицаи. Един от тях бе откаран с линейка. 

Един камък вече прелетя над кордона и падна пред входа на Министерството на здравеопазването, предаде репортер на TrafficNews. Към този момент обаче не се стига до ескалация на напрежението. 

По време на шествието си протестиращите спряха и пред Президентството, където отново има засилено полицейско присъствие. „Предател“ пък викаше част от тълпата по адрес на президента Радев. Органите на реда около триъгълника на властта също бяха въоръжени с щитове и каски, за разлика от тези, които образуваха жива верига пред Парламента. 

Към този час пък пред Народното събрание е спокойно. Все още има последователи на вълната срещу зелените сертификати, както и полицаи. 

Четирима полицаи са пострадали при опита за нахлуване в ПарламентаЗадържан е мъж с газово оръжие

Сблъсъци: Протестиращи опитват да нахлуят в Парламента, има пострадали полицаиАрестуваха човек с оръжие