Боян Чалаков е на крачка от това да се „освободи“ от 28-дневната си карантина и да се върне към нормалния си живот. В началото на май той влиза в статистиката на заразените с коронавирус у нас, като PCR тестът му отчита положителен резултат.

Младият мъж е пловдивското село Първенец, където живее със съпругата си и двете си деца. Собственик е на ресторант в Кючук Париж, а жена му е учителка. От началото на извънредното положение той остава без работа, а неговата половинка минава на онлайн обучение. И двамата спазват мерките, стоят си вкъщи и излизат само при необходимост. Въпреки това, около 8 май младият мъж вдига висока температура. Други симптоми няма, но решава да се изследва, за да е спокоен. Тестът се оказва положителен. Тествани са всички от семейството му, но той е единственият заразен. Семейството дели обща къща и с родителите на Боян, но техният резултат също е отрицателен. Въпреки това всички са карантинирани.

Пред TrafficNews Боян разказва, че имал температура в продължение на 8 дни. Само в първите четири тя е била висока – около 38.6, след това е спаднала на около 37.6. Поддържал я е постоянно, като сутрин е била по-висока в сравнение с останалата част на деня. Имал е болки в гърдите и мускулите почти през цялото време, а главоболие само един ден. Заради вируса е загубил и обоняние.

За сваляне на температурата е приемал парацетамол и нурофен, а личната лекарка му е предписала антибиотик, който е взимал в  продължение на 10 дни. Веднага след приемането на по-силното лекарство е започнал да сваля температурата. Ежедневно е приемал и големи дози витамин C на прах.

„Благодарим на нашите близки, които ни помагаха и ни носиха храна през цялото време. Децата ми вече са на възраст, която разбират и се съобразяваха през цялото време. Това, за което най-много се радвам е, че не заразих родителите си, тъй като те можеше да го понесат по-тежко. В началото бяхме притеснени заради глобалните новини, но в последствие като виждаш положителния резултат се успокояваш“, разказва Боян.

Миналата година цялото семейство е изкарало грип, който е бил много по-тежък и е продължил около месец, доколкото по-лошите дни при коронавируса са били само 4-5.

Към момента Боян се чувства добре, няма тежест в гърдите. Няколко сутрини му се е случвало да има кашлица в продължение на 20-30 минути, но това е всичко, което е останало от коронавируса.

„В петък ще бъда на контролен преглед и се надявам резултатът да е отрицателен, за да може всичко да продължи по старому. Вече си мечтаем и за моренце. Трябва хората да са по-оптимистични и да не се страхуват, а тези, които имат проблеми да се пазят повече и да не излизат често. Вече съм по-спокоен, че все пак съм изградил някакъв имунитет и мога да продължа живота си“, казва Боян.

Той се надява и нещата в ресторантьорския бранш да се върнат към нормален ритъм. Разказва, че вече има резервации за абитуриентски балове, тъй като неговото виждане е, че младите хора по-малко се страхуват. Има отказани сватби през септември и октомври, като отказите са основно заради финансовите последици от коронавируса. Много от гостите от чужбина няма да могат да присъстват заради липса на отпуски или финансови причини.