Над 40-годишна жена системно тормозела 87-годишния си баща. Тя злоупотребявала с алкохола, мъкнела в общия им дом другари по чашка и прибирала цялата пенсия на стареца. В отчаянието си как да спре домашното насилие той отишъл за консултация във фондация „Джендър Алтернативи”, съобщи координаторът по проект „Програми за превенция и преодоляване на домашното насилие” Рада Еленкова – Рашева.

По проекта от юни до ноември т.г. са били проведени 110 консултации с юристи и психолози на пострадали от домашно насилие лица. За една година са били проведени 10 сесии с 208 ученици от Математическата и Френската гимназии в Пловдив по темата „домашно насилие”, както и с 12 хлапета, настанени в институции. На въпроса дали знаят за случаи на насилие вкъщи, над половината класове са вдигали ръце. Децата разказвали за свои братовчеди, лели и чичовци, но били искрени, че са склонни да оправдаят един шамар в семейството. Някои от тях смятали, че „дадено лице си го е изпросило”, а други били склонни да поемат вината върху себе си и смятали, че и на тях може да се случи, пише Monitor.bg

По казуса със стареца и алкохолизираната му дъщеря нямало развитие в съда, защото бащата категорично отказал да съди детето си. Така постъпвали почти всички родители, чиито деца ги биели и тормозели на стари години. Възрастните хора отказвали да съдят децата си. Дядото отишъл във фондацията с идеята оттам да окажат натиск върху щерка му да спре да пие. Чашата на търпението му преляла, след като дъщеря му му казала: "Чакам те да умреш, за да танцувам на гроба ти". Преминал през консултации с психолог и адвокат, но когато разбрал, че случаите на домашно насилие не са криминализирани и че той самият трябва да я съди, за да бъде дъщерята изведена от общото им жилище, се отказал.

Втори подобен случай във фондацията обаче завършил с успех, защото потърпевшата съпруга подала искова молба за развод. Жената била висшистка на около 50 години. Бракът й, от който имала дъщеря и син, бил пълен провал. Мъжът й прибирал парите й, държал я в подчинение и я тормозел психически. През годините тя опитала да го напусне на 2-3 пъти, но родителите й не проявявали разбиране и съпругата се връщала при насилника. При последната кавга мъжът й ударил два шамара от ревност и жената решила, че не може да търпи повече и го напуснала. В рамките на проекта било проведено и изследване върху 18 дела в районния съд в Пловдив, заведени през 2016г. от деца, пострадали от насилие в семейството.