Министерството на туризма е част от междуведомствена група, създадена с цел да бъде постигнато опростяване на текущите процедури и съкращаване на сроковете за издаване на туристически визи. Планира се цялостно дигитализиране до 2025 г. Това заяви министър Динкова по време на среща с турския министър на културата и туризма Мехмет Ерсой в Лондон, съобщиха от Министерството на туризма.

„Важно е да работим заедно в посока подобряване на транспортната свързаност между България и Турция чрез по-ефективното използване на ежедневната експресна влакова връзка между Истанбул и София, както и на редовни полети по линията София-Истанбул.", каза министър Динкова.

"Облекчаването на пътуването между двете държави, значително ще повиши броя на турските туристи.";, отбеляза от своя страна министър Ерсой.

По време на срещата бяха обсъдени практиките на двете страни в областта на професионалното образование, както и възможностите, чрез които повече млади да предпочетат сферата на туризма за реализация.

Ще бъдат обмислени и възможности за сътрудничество в областта на зимния туризъм. Това може да стане с реализирането на съвместни проекти за привличането на туристи от съседни държави на Балканския полуостров, а на следващ етап и от по-далечни пазари.