Пореден трагичен инцидент този уикенд с турист, този път в Стара планина. Жена загина, а други двама бяха спасени, благодарение на бързата реакция на служители от РУ-Казанлък и екип на Планинска спасителна служба.

С наближаването на зимата метеорологичните условия в планината стават все по-опасни, а планинските спасители съветват туристите да са изключително внимателни, когато поемат на разходка или поход.

"Повтаряме непрекъснато - условията в планините са зимни, не подценявайте планината и не надценявайте собствените си възможности", каза пред БТВ Емил Нешев, директор на Планинска спасителна служба - БЧК.

Според думите му съветите на планинските спасители доста често се пренебрегват. Нешев даде повече информация какво е станало при трагичния инцидент през уикенда в Стара планина.

"Групата е тръгнала в 11.00 ч. на обяд с идеята да минат прехода хижа Мазалат - хижа Триглав, което за този сезон непрекъснато повтаряме, че е късно излизане. В 17.30 ч вече е тъмно. Как са се движили и какви проблеми са имали по пътя все още не е ясно, но в крайна сметка чак в 2.30 ч. през нощта се обаждат на 112, за да кажат че търпят в бедствие. Ако два часа по-рано сме били при тях, може би е щяло да оцелее жената. Това са техни думи. В случая грешни преценки, грешни решения, които са взети или пък не са взети правилни решения, водят до такива инциденти", подчерта Нешев.