Празнично обръщение към миряните по случай Петдесетница, на която се почита рожденият ден на Христовата църква отправи патриарх Неофит, съобщиха от Българската патриаршия.

"Празнувайки деня, в който, по обещанието на Господ Иисус Христос, Светият Божи Дух щедро се излива над всички верни, се обръщаме към вас с отеческа обич и послание за мир и единство, за единомислие и единодействие в нашия съвместен живот в лоното на Светата Църква, в която с вяра и "жива надежда" живеем и се спасяваме, намирайки там тих пристан от стихиите на бурното житейско море. Тази Църква, която днес Духът на Истината основава за цялото човечество и в която получаваме даровете на Духа и общението с нашия Творец и любящ Небесен Отец, е нашият духовен дом - Тяло Христово, призвано да живее и възраства в любов и единство, докато, както свидетелства Св. ап. Павел, "... всинца достигнем до единство на вярата и на познаването Сина Божий, до пълната възраст на Христовото съвършенство", казва патриарх Неофит.

Негово Светейшество споделя, че тази Църква, която вече две хилядолетия, във всяко време и на всяко място, ден след ден продължава да привлича към себе си такива, които се спасяват, и днес, в нашето тревожно и размирно време, време на изпитания, на дълбока духовна и морална криза, отново е пред нас, като духовен оазис сред пустинята на безнадеждността. Патриарх Неофит призовава вярващите: "Нека бъдем достойни за великия дар на Църквата, която Господ ни е дал за нашето спасение. Да бъдем верни Господни ученици и достойни членове на богочовешкото Тяло Христово - чеда на обещанието, дадено "на вярващите чрез вяра в Иисуса Христа", които с вяра и надежда "очакваме ново небе и нова земя, на които обитава правда". Такава е волята на нашия Спасител, това очаква от всекиго нас и пълнотата на Божията Църква, чието начало във времето честваме днес в светлия ден на светата и спасителна Петдесетница".

"Благодатта и мирът на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, и щедрите дарове на Всесветия Дух да бъдат с всички нас! Честит и благословен празник!", благослави православните християни патриарх Неофит.