Паметникът на свободата на Шипка е затворен за посещения на граждани до петък, засега. Причината е многото сняг на връх Свети Никола, където се намира паметникът, предаде NOVA.

Според директора на музея Чавдар Ангелов споделя, че ситуацията се е усложнила през последните, а преспите достигат до 1,5 м. "Обикновено посетителите не са добре екипирани за зимните условия по пътя, затова паметникът е затворен до утре, а заповедта може да бъде удължена. Призовавам всички, които имат намерение да ни посетят, да се подготвят за тежки зимни условия. В момента температурата на върха е -10 градуса, а вятърът е много силен. Снегонавяванията са големи, придвижването през снега ще отнеме доста време, затова хората да не правят експерименти", призова той.

По думите му служжителите, обслужващи монумента, са пуснати в почивка. "Паметникът постоянно се охранява от патрули на МВР. Смяната става в 9 часа. Пряспата, където се разполага трибунката на 3 март в момента е 2 метра висока. Голям проблем за нас е, че когато времето е много лошо, има аварии с електрозахранването, а отоплението ни на върха е само на ток.  Преди месец за 52 часа токът беше спрял и охраняващият трябваше да стои на студено. Един ден ще направим изложба с полицаите, които са се грижили за охраната на паметника", каза Ангелов.

Той споделя, че организациите за тържествата за 3 март са започнали, а домакин ще бъде кметът на община Габрово.